Offer: - Rart at de går fri

SPARKET: Her får offeret det første sparket i magen, og går ned for telling.

SPARKET: Her får offeret det første sparket i magen, og går ned for telling. Foto: Politiet

Her blir 28-åringen banket opp. Gjerningsmennene gikk fri.

(iOslo.no) - Jeg synes det er rart de blir frifunnet, siden det er på video, sier offeret (28) til iOslo.no.

For kort tid siden ble to menn på 22 og 26 år frifunnet i Oslo tingrett for legemsfornærmelse mot 28-åringen. Det til tross for at politiet har en video som tydelig viser minst et slag og et spark mot ham.

- Beruset
Årsaken - han hadde kalt dem for «jævla nazister» og «nazihorer».

Les også: Slipper straff for dette sparket

28-åringen forteller at hele gjengen var rimelig beruset, og husker selv lite av hendelsen. Han innrømmer imidlertid at han også ville blitt sint av det han sa.

- Men det er jo ingen grunn til å bli sparket ned. Det er jo ytringsfrihet, sier 28-åringen.

Han endte opp med brukket nese etter volden.

- Står i forhold
Dommen ble avsagt under dissens. Det var de to meddommerne som mente at 22- og 26-åringen skulle frifinnes, mens fagdommeren mente de burde straffes.

«Ærekrenkelsen («jævla nazister» og «nazihorer», journ. anm.) ble gjengjelt med et slag fra tiltalte nr. 2 (26-åringen) og et spark fra tiltalte nr. 1 (22-åringen). Som nevnt ovenfor finner retten det ikke bevist at fornærmede ble sparket mens han lå nede på bakken. Flertallet finner at denne gjengjeldelsen ikke var uforholdsmessig i forhold til å bli kalt ”nazihore”. Å bli kalt en ”nazihore” er en grov provokasjon og den volden fornærmede ble utsatt for var av såpass lite alvorlig karakter at den bør bli straffri.», heter det i dommen.

26-åringens forsvarer Christian Eckhoff sier til iOslo.no at dommen er i tråd med deres prosedyrer.

- Er det ikke spesielt at dommerne ser det å kalle noen «jævla nazister» og «nazihorer» som tilsvarende til et spark og slag i ansiktet?

- I utgangspunktet har man laget regelen at om en kommer med en legemsfornærmelse og den andre svarer med en legemsfornærmelse eller en tilsvarende ærekrenkelse, så har begge gjort noe galt, og ingen straffes for det. Loven sier altså at dette er galt, men siden begge har gjort noe galt så straffer vi ingen, sier Eckhoff.

Overfallet startet ved at de to tiltalte gikk bort til 28-åringen og en tidligere kollega. Diskusjonen mellom dem ble etter hvert opphetet, blant annet fordi alle bortsett fra den tidligere kollegaen var beruset.

Slått og sparket
28-åringen kalte deretter de to mennene for «jævla nazister» og «nazihorer» gjentatte ganger, hvorpå de to gikk til angrep på ham. Retten finner det bevist at han ble slått en gang og sparket en gang.

Deretter gikk de to mennene, og ble straks etter pågrepet av en vekter.

1541

Les flere nyheter fra iOslo.no.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.