Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Offiser: - Forsvarets stridsevne svekkes med flere kvinner

BEKYMRET: Oberstløytnant Harald Høiback tar i en kronikk i Forsvarets Forum opp likestillingen i Forsvaret og argumenterer med at flere kvinner kan bli et problem.
BEKYMRET: Oberstløytnant Harald Høiback tar i en kronikk i Forsvarets Forum opp likestillingen i Forsvaret og argumenterer med at flere kvinner kan bli et problem. Foto: (Forsvaret)
Sist oppdatert:
Flere kvinner i Forsvaret betyr at stridsevnen faller. Det hevder overstløytnant Harald Høiback i en kronikk.

Det er i en kronikk i Forsvarets Forum at Harald Høiback, som er oberstløytnant og tilknyttet Forsvarets høgskole, gir uttrykk for at likestillingen i Forsvaret kan gå for langt. Høiback mener flere kvinner i Forsvarets spisse ende vil bety at stridsevnen faller.

Les også: Færre kvinner enn menn faller fra i førstegangstjeneste

- På mange områder blir Forsvaret opplagt bedre av flere kvinner, men på det viktigste området blir vi det ikke, skriver Høiback i kronikken.

Høiback argumenterer med at væpnet strid og kamphandlinger kraftkrevende og at menn og kvinner har ulike fysiske forutsetninger.

«Det kan kreve sin mann å skyte seg ut av et flere timer langt bakhold. En kampavdelings stridsevne vil derfor synke om man rekrutterer veltrente kvinner på bekostning av veltrente menn», skriver Høiback blant annet.

Les hele kronikken på Forsvarets Forum her.

Høiback tar i kronikken til orde for at det bør forskes mer på kvinner og kampkraft og forteller at han selv fikk avslag på prosjektmidler fra Forsvarsdepartementet.

Nina Rones, forsker på Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), sier Høibacks resonnement baserer seg på myter:

- Det handler blant annet ikke utelukkende om fysikk. Både organisering og kommunikasjonsutstyr er viktig i strid. Det er heller ikke slik at menn har fordeler over kvinner på alle fysiske områder. Når man snakker om ultra utholdenhet er det mye forskning som viser at kvinner kommer bedre ut enn menn, sier Rones til NRK.

Les også: Førstegangstjenesten kan bli på 16 måneder

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!