RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Og Sverre er hans navn

Sist oppdatert:
Norges nye prins får navnet Sverre Magnus. Se video av folks reaksjoner på navnet.

(SIDE2:) Lille Sverre Magnus er nummer tre i arverekken til tronen etter sin søster prinsesse Ingrid Alexandra.

Kongen har bestemt at han ikke får tittelen Hans kongelige høyhet, prinsens fødselsdag blir ikke offisiell flaggdag, og det skal ikke salutteres fra Forsvarets anlegg ved fremtidige fødselsdager.

Side2 TV har spurt om folks reaksjoner på navnevalget.

Ingen kongelig høyhet
Det var forventet at tredjemann i arverekken skulle få tittelen kongelig høyhet, ettersom hans søster har det.Det gjør han altså ikke.

- Det var overraskende på sett og vis. For noen år tilbake innførte man en ny definisjon på hvem som tilhører den kongelige linjen. Jeg antar dette er gjort for å markere hovedlinjen. Slik loven er, kan ikke prins Sverre steppe inn som regent om hans bestefar, far eller søster ikke kan regjere. I de andre nordiske landene kan de det, sier historiker og kongeekspert Trond Noren Isaksen til Side2.

Han sier imidlertid at det er lettere å gi Sverre Magnus tittelen i etterkant, enn å ta den fra ham.

Noren Isaksen er imidlertid ikke overrasket over navnevalget, som var det han gjettet på.

- Som forrige gang har de fulgt både mors og fars linje. Mette-Marits morfar het Sverre, forteller han.

Norskklingende navn
Det var ventet at den vesle karen ville få et norskklingende kongenavn. Mange tippet på Olav Alexander, som ville vært navnet til kronprinsens bestefar. Men Ingrid Alexandra er allerede på sett og vis oppkalt etter bestefar.

Sverre var et navn som ble nevnt hyppig. Prinsen ble også kalt opp etter sin egen pappa, Haakon Magnus.

Christian og Frederik var oppe til diskusjon, men har vært de danske kongenavnene i over 400 år. I den norske kongerekken var det nok navn å ta av.

Eirik, eller for den saks skyld Harald, var heller ikke uaktuelle.

Protokoll på slottet
Det har strømmet inn med gratulasjoner til kronprinsparet og den lille prinsen etter at han ble født tidlig lørdag morgen. Søndag kveld ble de første bildene av prins Sverre lagt ut på Slottets hjemmesider.

Som ved forrige familieforøkelse i kronprinsfamilien er bildene tatt av kronprins Haakon, og denne gang har også kronprinsesse Mette-Marit knipset.

I dag, mandag, mellom klokken 12 og 15, blir det lagt ut gratulasjonsprotokoll på Slottet der alle som ønsker det, kan skrive inn sin hilsen til Norges nye prins. I Kristiansand skal byen feire med kake, ettersom kronprinsessen kommer derfra.

Pappapermisjon
Kronprins Haakon har allerede annonsert at han vil ta pappapermisjon ut januar.

Kronprinsen hadde også permisjon forrige gang, men steppet inn da far, kong Harald, ble sykmeldt som følge av sine operasjoner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere