*Nettavisen* Nyheter.

Økende CO2 utslipp fra Nordsjøen

Foto: Erik Johansen (Scanpix)

Utslippene av CO2 og nitrogenoksider fra oljebransjen øker dramatisk de nærmeste årene.

Dette truer Norges mulighet til å oppfylle Kyoto-avtalen, skriver Aftenposten.

Norges utslipp økte kraftig i fjor. Nye tall viser at det vil bli enda verre i årene som kommer. Årsaken er større salg av gass til Storbritannia og resten av Europa.

Utslippsøkningen vil gjøre det vanskeligere å redusere utslippene så mye som Norge er forpliktet til etter Kyoto-avtalen. Målet om å få blant annet CO2-utslippene i Norge ned på 1990-nivå, kan virke lenger unna enn noen gang.

Oljebransjen står for nesten en tredel av CO2-utslippene og omkring en firedel av nitrogenoksidutslippene.

Nye tall viser at bare CO2-utslippene fra olje- og gassinstallasjonene for perioden 2004 til 2006 øker med 2,1 millioner tonn. De nye tallene kommer frem i et brev fra Olje- og energidepartementet til Miljøverndepartementet. Tallene er utarbeidet i forbindelse med arbeidet med revidert nasjonalbudsjett som kommer 11. mai.

Bellona-leder Frederic Hauge sier at Norge aldri vil nå sine klimaforpliktelser med den økningen som kommer på sokkelen. Hauge vil ha en ordning der CO2-gassen brukes til å øke utvinningen av olje. Det er mulig å gjøre dette, men Statoil, som har forsket på dette, mener at det blir for kostbart.

(NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.