Øker beredskapen mot influensa

Foto: (Scanpix)

Regjeringen har besluttet å øke beredskapen mot influensa, blant annet ved å etablere et beredskapslager med legemidler.

Norge skal høyne sin beredskap mot influensa ved å gå til innkjøp av et begrenset lager av legemidler mot virusinfeksjon samt at det etableres en garantiordning for innkjøp av vaksine når denne blir markedsført.

- Influensa er som regel ufarlig, men kan ved særskilte anledninger være alvorlig for enkeltmennesket. Med iverksettelsen av disse tiltakene står vi bedre rustet til å møte en eventuell pandemi, sier helseminister Dagfinn Høybråten i en pressemelding.

Skadevirkninger
Influensapandemier er store verdensomspennende epidemier av influensa som kan få omfattende skadevirkninger helsemessig og økonomisk. Den pågående fugleinfluensaen i Sørøst-Asia har i noen tilfelle rammet mennesker, men foreløpig er det ikke tegn til at den smitter fra menneske til menneske.

- Virus kan raskt endre egenskaper og dersom dette viruset utvikler seg til å smitte mellom mennesker, kan det starte en pandemi, heter det i pressemeldingen fra Helsedepartementet.

Følger viruset
Departementet opplyser at utviklingen følges nøye internasjonalt, og at det er løpende kontakt mellom Verdens helseorganisasjon og landenes helsemyndigheter.

Et av de nye norske tiltakene mot influensa er opprettelsen av en rådgivende ekspertkomité, «Pandemikomiteen», som ledes av direktøren for Sosial- og helsedirektoratet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.