Det er mye positivt med den fine sommeren Sør-Norge har hatt så langt, men det fine været har også noen svært triste konsekvenser: Antall mennesker som har druknet så langt i 2018, er nemlig høyere enn på lenge.

Frem til 1. juli 2018, har 52 mennesker druknet i Norge. Det er 14 flere enn i samme periode i 2017.

- Flesteparten av de 52, druknet i mai og juni. Når det er fint vær, søker folk mot sjøen og strendene og da går dessverre antall drukningsulykker opp, sier Frode Pedersen, kommunikasjonssjef i Redningsselskapet, til Nettavisen.

- Ekstraordinære tall

Redningsselskapet har i mange år ført statistikk over antall drukningsulykker, og denne sommeren er tallene tung lesning. I mai 2017 døde 11 i drukningsulykker i Norge, mot 7 i 2017. I juni lå 2018-tallet på 15, mot 10 i 2017.

Pedersen gruer seg allerede til å se julistatistikken for 2018.

- Vi er jo bare litt over halvveis i juli, så jeg vet ikke noe om de endelige tallene, men vi har i alle fall sett minst 14-15 drukningsulykker allerede denne måneden. Juli kommer til å bli en sjokkmåned, med helt ekstraordinære tall, sier Pedersen, og fortsetter:

- For oss som jobber med forebyggende arbeid, er det naturligvis triste tall. Men vi må bare stå på videre.

Mest menn som drukner

Blant de som drukner, er det en voldsom overvekt av menn, og spesielt menn over 50 år.

Selv om alkohol er en medvirkende årsak i noen av drukningsulykkene, er det få av ulykkene som er forårsaket av rus, sier Pedersen. I stedet er det ofte snakk om en overvurdering av egne svømmeferdigheter, samt at man bader uten tilsyn.

- Menn i den alderen har nok en tendens til å være overmodige. De reiser ut alene for å fiske, eller bader fra brygga uten at noen passer på eller vet hvor de er. I tillegg har de en fysikk som gjør at de lettere kan få hjerteproblemer, spesielt i kombinasjon med kaldt vann og aktivitet de ikke er vant til, sier Pedersen.

LES OGSÅ: Dyttet kameraten i vannet - endte i tragedie

Kvinner og barn er derimot mer opptatt av egen sikkerhet, mener Pedersen. I tillegg er de kanskje ikke så redde for å be om at noen passer litt på mens de er ute i vannet.

- Det er ikke flaut å be om at noen ser etter deg mens du bader. Vi må være hverandres vaktbikkje. Pass alltid på at noen vet hvor du er og at noen følger med.

- Bad der du føler deg trygg

I motsetning til hva mange tror, er drukning en stille ulykke. Hvis ingen har blikket sitt festet på deg, kan en drukning skje uten at noen av de som sitter på land merker det.

- De fleste får pusteproblemer ute i vannet. Man går tom for luft, kanskje fordi man har hyperventilert og på den måten tømt kroppen for CO2. Da synker du til slutt som en stein eller blir liggende å flyte i overflaten, forklarer Pedersen.

LES OGSÅ: Politiet reagerer etter drukningsulykke: - Voksne løftet opp barna sine slik at de kunne se bedre

Det å overvurdere egne svømmeevner, er derfor en vanlig årsak til drukning. Kanskje ser ikke distansen du har planlagt så lang ut, men så snart man kommer ut på dypt vann og innser at det var lengre enn først antatt, kan mange få panikk.

- Det er viktig å bade der man føler seg trygg på alle måter. Panikk kan arte seg på mange måter, sier Pedersen.