*Nettavisen* Nyheter.

Øksedrapssak stanset

Elizaveta Sytnik Foto: (Scanpix)

Lagmannsretten ber om mer etterforskning og stanset onsdag behandlingen av straffesaken mot øksedrapstiltalte Elizaveta Sytnik.

14.01.04 10:27

- Dette viser det jeg har påpekt hele tiden, nemlig at politiets etterforskning i denne saken er full av hull, sier Sytniks forsvarer, John Christian Elden, til TV 2 Nettavisen.

- Inntrykk av ufullstendighet

Ifølge NTB kom lagmannsretten med den oppsiktsvekkende kjennelsen like før Elden og aktor, førstestatsadvokat Lars Fause, skulle starte å prosedere over skyldspørsmålet.

Retten viser til at etterforskningen skjer etter to spor: tekniske funn og « ordinær» etterforskning.

Klikk på bildet for å forstørre.

«Den ordinære etterforskningen etterlater et visst inntrykk av ufullstendighet med hensyn til sakens opplysning», heter det i kjennelsen fra lagmannsretten, skriver NTB.

Rettsforhandlingene ble stanset inntil det er hentet inn grensepasseringsdata både fra Storskog grensestasjon og ved den finsk-russiske grensen for tre personer.

- Det ønskes mer informasjon om min klients voksne sønn, mannen til Simonsens elskerinne, og elskerinnen selv. Elskerinnen var den som sist så Simonsen i live, sier Elden.

Advokaten sier at ingen av de tre noen gang avhørt av politiet.

- Etterforskningen i denne saken har vært full av hull og preget av at man har basert seg på at på at man løste saken 15. desember 2002 da min klient ble pågrepet, sier Elden.

- Men det er første gang jeg har vært med på at en lagmannsrett, på selvstendig grunnlag, har tatt opp dette spørsmålet. Vi var klare til å prosedere, men likevel mener altså retten at politiets etterforskning er så dårlig, at saken ikke kan fremmes, sier Elden.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Tore Eriksen

Endret tiltalen

Sytnik ble i Alta tingrett i juni dømt til 13 års fengsel for drapet på eksmannen Henry Simonsen. Han ble i desember 2002 funnet drept i sitt hjem med over 40 øksehogg mot hodet.

Onsdag ble også tiltalen mot Sytnik endret slik at det også er en åpning for at hun kan ha medvirket til drapet på Simonsen, melder NTB.

– Det har vært så sterk tvil om politiet kan bevise at hun var gjerningsmannen at man mener man må ha med alternativet at hun kan ha medvirket. Slik jeg ser det, finner retten det nesten bevist at en annen person har vært på drapsstedet, sier Elden.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.