*Nettavisen* Nyheter.

Økt barnekreftfare ved høyspentledninger

Risikoen for leukemi er langt høyere for barn som har vokst opp innen 200 meter fra en høyspentledning.

04.06.05 08:57

En fersk britisk rapport fra Oxford University viser at risikoen for leukemi er 70 prosent høyere for barn som har vokst opp innen 200 meter fra en høystpentledning.

Også blant barn som har vokst opp fra 200 til 600 meter fra høyspentledninger, forekommer blodkreft oftere enn for gjennomsnittet. Av de 29.000 kreftrammede barna, født mellom 1962 og 1995, som er med i undersøkelsen, har 9700 fått påvist leukemi.

Sterk sammenheng
Forskerne som står bak rapporten understreker at de har funnet en statistisk sammenheng mellom høyspentledninger og leukemi, men de har ikke klart å bevise at det faktisk er høyspentledningene som forårsaker økt forekomst av blodkreft. En av forskerne, Gerald Draper ved University of Oxford Childhood Cancer Research Group, sier at resultatene kan være tilfeldige fordi det ikke er påvist noen direkte årsakssammenheng, men at sammenhengen som er funnet er sterk.

Ifølge professor Tore Sanner ved Radiumhospitalet støtter undersøkelsen resultater fra tidligere forskningsprosjekter. Han påpeker likevel overfor Aftenposten at risikoen for å utvikle leukemi er svært liten, også blant barn som bor i nærheten av høyspentledninger. I Norge rammes om lag 30 barn i alderen 0-9 år av leukemi i året.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.