*Nettavisen* Nyheter.

Økt kreftfare ved nattjobbing

Brystkreft og tykktarmskreft rammer flere kvinner som har jobbet om natten gjennom mange år, viser ny forskning.

En amerikansk studie av 78.562 sykepleiere, utført ved Harvard University, viser at risikoen for å rammes av brystkreft er åtte prosent større dersom man jobber skift i opptil 29 år. For de som hadde skiftarbeid i mer enn 30 år, økte risikoen med 36 prosent.

Ifølge en dansk studie er risikoen enda mye høyere. Kvinner i alderen 30-54 år har 50 prosent større sjanse for å utvikle brystkreft etter bare et halvt år med nattarbeid, skriver Aftonbladet.

Lyset avgjør
Ifølge de amerikanske forskerne er det mengden av melatonin i blodet som er avgjørende. Det er tidligere kjent gjennom forskning på dyr at melatonin hemmer kreftcellenes vekst. Når man ikke får ha det mørkt om natten, synker mengden melatonin i kroppen.

- Det er en kjent sak at blinde mennesker sjeldnere rammes av kreft enn seende, sier professor Anders Knutsson ved Mitthögskolan i Sundsvall til Aftonbladet. Han er ekspert på sammenhengen mellom skiftarbeid og sykdommer.

Tykktarmskreft øker
Også forekomsten av tykktarmskreft øker hos de som har jobbet nattskift i lengre tid. Det kan tyde på at også andre former for kreft skyldes for lave melatoninverdier, mener Knutsson.

Klikk på bildet for å forstørre.

I USA har melatonin vært i fritt salg i mange år. Stoffet er kjent for å skape døsighet, og mange som ofte krysser tidssoner bruker melatonin for å takle tidsforskjellen bedre.

- Bruk mindre lys
Den svenske professoren understreker at man fortsatt vet for lite om bivirkningene til å konkludere med at melatonin kan brukes forebyggende mot kreft.

Han råder skiftarbeidere til å jobbe i så svak belysning som mulig om natten, selv om det gjør at du blir mer døsig.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.