*Nettavisen* Nyheter.

Økt snøskredfare i påsken

Nedbøren som er ventet i Sør-Norge i påsken, kan bety økt snøskredfare i fjellet. - Vær forsiktig, oppfordrer snøskredekspert Steinar Bakkehøi.

02.04.04 15:08

Snøskredfaren er fredag på nivå 2, moderat skredfare, i fjellområdene både i Nord- og Sør-Norge. Det betyr at skred kan bli utløst av skiløpere, scooter eller lignende i bratte heng. Enkelte naturlige snøskred kan forekomme.

- Bruk hodet! Gjør folk det, da går det som regel bra. Det er ikke bare å sett utfor i alle bratte skråninger, sier snøskredekspert Steinar Bakkehøi ved Norges Geotekniske Institutt til TV 2 Nettavisen.

Slik blir det økt skredfare:

* Generelt øker skredfaren ved sterkt snøfall (mer enn ca. 20 cm pr. døgn) ledsaget av vind, eller når lufttemperaturen stiger brått.

* Skredfaren øker også når det er kraftig solinnstråling eller når det regner på snødekket.

* Bratte skråninger som ligger i lé for vinden er mest utsatt for skred. Unngå derfor bratte skråninger hvor det ser ut til å ligge mer snø enn ellers i fjellsida.

* Vær også oppmerksom i mindre heng dersom du har mistanke om skredfare.

* Selv om overflaten virker fast og hard, kan løse lag nede i snødekket medføre skredfare. Hører du ²drønn² i snødekket, er dette tegn på skredfare. Vær ekstra varsom dersom du ser at det nylig har gått skred.
Kilde: Norges Geotekniske Institutt

- Lett å utløse skred
Væromslaget som er varslet Sør-Norge i helgen, kan derimot gi økt snøskredfare. Det er ventet at skredfaren vil øke til nivå 3.

- Vi er litt usikre på hvor mye snø som kommer, men uansett hvis det kommer noe så vil skredfaren øke. På nivå 3 er det relativt lett å utløse skred for skiløpere. Det er på dette nivået de fleste ulykkene skjer, sier Bakkehøi.

Vi har også et såkalt nivå 4 og 5, men kommer en på et så høyt nivå er været så dårlig at folk ikke er utendørs.

Veldig usikker is
Norges Geotekniske Institutt har utarbeidet skredvarselet i samarbeid med Meteorologisk Institutt. I løpet av påsken vil de følge nøye med på skredfaren.

Her kan du følge med på snøskredfaren: www.snoskred.no

Sjekk også Forsvarets snøskredkart på nettet: www.skrednett.no

- Det er veldig usikker is på vannene i lavlandet nå. Folk bør være ekstra forsiktige med å gå på islagte vann, legger Bakkehøi til.

Her finner du varsel for isforholdene på vann: www.nve.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.