*Nettavisen* Nyheter.

Økt trussel mot politikere

Risikoen for at norske politikere skal bli utsatt for attentat og overfall fra psykisk ustabile personer har økt, mener Politiets Sikkerhetstjeneste (PST).

12.05.05 14:58

Senest i går uttrykte PST-sjef Jørn Holme sin bekymring for norske toppolitikere overfor medlemmene av Stortingets justiskomite.

I en høring om nye politimetoder kom Holme med følgende analyse av trusselbildet mot norske politikere.

- Det er en ny trend at psykisk utstabile mennesker går etter topp-politikere, alarmerte PST-sjefen.

Det har ikke vært mulig å få kontakt med Holme, men TV 2 Nettavisen får bekreftet PST-sjefens analyse fra flere medlemmer av komiteen.

Bondevik og Jensen truet
En fersk rapport VG avslører i dag viser konkret at statsminister Kjell Magne Bondevik, Frps Siv Jensen og SV-leder Kristin Halvorsen voktes av PST mot en voldsdømt 20-åring, som blir vurdert som livsfarlig.

Mannen har tidligere truet med drap, og vært inn og ut av en psykiatrisk institusjon. Han hevder han har vært barnesoldat i Angola, er utvist fra landet, men beveger seg fritt i Norge blant annet fordi han ikke har reisepapirer.

Justiskomiteens leder Trond Helleland (H) mener politiet i tilfeller der det er konkrete mistanker om at en eller flere personer planlegger attentat mot norske politikere må kunne ta i bruk romavlytting for å hindre drap.

Attentat
Det var i forbindelse med justiskomiteens behandling av nye politimetoder, om blant annet romavlytting, PST-sjefen ga uttrykk for sin bekymring for politikerne.

Regjeringen går inn for å gi PST utvidet mulighet til å drive romavlytting for å hindre terrorisme og organisert kriminalitet.

- Men ved mistanke om konkrete drapsplaner, som attentatet mot Anna Lindh, vil romavlytting også kunne brukes, mener Helleland.

Justiskomiteen avgir innstilling om Odelstingsproposisjonen «Om lov om endringer i straffeprosessloven og politiloven» 1.juni

Klikk på bildet for å forstørre.

Bak lås og slå
Frps medlem av justiskomiteen, Jan Arild Ellingsen, er bekymret for sikkerheten til politikerne, og er spesielt opptatt av trusselen mot partiets nestleder Siv Jensen.

Jensen sier til VG i dag at hun er forbannet over at hun har mistet sin frihet, mens den voldsdømte asylsøkeren går fri.

- Jeg synes man bør fengsle mannen, og sette ham bak lås og slå. Det må ikke være slik vi må få en Anna Lindh-situasjon før virkeligheten går opp for norske politikere, sier Ellingsen til TV 2 Nettavisen.

Han mener PST allerede i dag med loven i hånd kan fengsle personer som anses som en trussel mot andres liv, og viser til at det å forhindre kirminalitet er et overornet mål for politiet, ifølge politiloven.

Tøffere
Ellingsen oppfordrer justisminister Odd Einar Dørum til å ta den økte trusselen mot politikerne på alvor, og sørge for at sikkerheten til blant andre Jensen er god nok.

- Siv er jo en tøff dame, og det er Kristin Halvorsen også. Når begge to er kommet til at de vil gå med voldsalarm, så er ikke det uten grunn. De er ikke lettskremte.

Spaning og psykiatri
Helleland sier han stoler på at PST har situasjonen under kontroll.

- Personer som ikke har gjort noe, kan ikke fengsles, men det kan iversettes tiltak. Det kan være sikkerhetstiltak, som voldsalarm knyttet til personen som er truet, og tiltak mot den mistenkte. Jeg regner også med at PST holder øye med mistenkte personer gjennom spaning, sier Helleland.

Ambulerende krise-team som plukker opp psykisk ustabile mennesker på gaten er andre metoder politiet bør kunne ta i bruk mot den økte trusselen fra ustabile personer, mener justiskomiteens leder.

Han mener raskere akutt psykiatrisk hjelp kan forhindre vold og drap begått av ustabile personer, som trikkedrapet i Oslo, der det i dag faller dom.

- Jeg mener det bør komme ambulerende psykiatri, der du har folk som går mye på gaten og raskt kan gripe inn, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.