*Nettavisen* Nyheter.

Økte matvarepriser dro prisveksten opp

Prisoppgangen på matvarer i juli skyldes i stor grad økte priser på særlig frukt, grønnsaker, sjokolade og ost. Foto: Frank May / NTB scanpix

Prisoppgangen på matvarer i juli skyldes i stor grad økte priser på særlig frukt, grønnsaker, sjokolade og ost. Foto: Frank May / NTB scanpix Foto: (NTB scanpix)

Fra juni til juli steg konsumprisindeksen (KPI) med 0,7 prosent. Prisoppgangen skyldes hovedsakelig økte matvarepriser, men også transport og strøm bidro.

Matvareprisene økte med 4,5 prosent i juli. De største bidragsyterne var frukt, sjokolade, grønnsaker og ost, ifølge seniorrådgiver Ragnhild Nygaard i Statistisk sentralbyrå.

– Oppgangen fra juni til juli i år er noe kraftigere enn tidligere julimålinger, men etterfølger flere måneder med prisfall. Prisutviklingen på matvarer de siste tolv måneder er lik den gjennomsnittlige prisveksten i KPI, sier Nygaard.

Også passasjertransport med fly og elektrisitet inkludert nettleie bidro til økningen i konsumprisindeksen i juli med en prisøkning på henholdsvis 14,4 og 3,2 prosent. Sommersalg på klær og sko bidro til å dempe konsumprisoppgangen.

De siste tolv månedene har konsumprisindeksen (KPI) steget med 1,9 prosent, mens veksten i kjerneinflasjonen (KPI-JAE) økte med 2,2 prosent i samme periode.

E24 skriver at de ferske tallene er helt i tråd med forventningene. På forhånd hadde et gjennomsnitt av seks analytikere ventet en tolvmånedersvekst i kjerneinflasjonen på nettopp 2,2 prosent.


(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.