Fra oktober 2018 til oktober i år steg konsumprisindeksen med 1,8 prosent, mens tolvmånedersveksten i kjerneinflasjonen KPI-JAE økte 2,2 prosent i samme periode, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Oppgangen skyldes blant annet en prisøkning på 5,4 prosent på strøm og nettleie i oktober. Det var også økte priser på klær og restauranttjenester.

I motsatt retning trakk nedgang i matprisene på 1,2 prosent den siste måneden, blant annet som følge av registrerte prisnedganger på produkter som kaffe og ferdigmiddager.

– Høyere enn normalt

Matvareprisene har falt de tre siste månedene.

− Prisene på mat og drikke har falt mer enn normalt tre måneder på rad. Det er ikke uvanlig med en liten nedgang i matprisene i denne perioden av året, men prisreduksjonen vi ser nå er klart høyere enn normalt, sier direktør Ingvill Størksen for Virke dagligvare.

En prisnedgang på flyreiser på 7,3 prosent sammenlignet med prisene på samme tid i fjor, trakk også ned KPI i oktober.

I tråd med forventningene

I september steg konsumprisindeksen med 1,5 prosent. I oktober ventet meglerhusene at KPI ville ende på 1,8 prosent, som den også gjorde.

KPI-JAE endte på 2,2 prosent og var uendret fra september. På forhånd hadde Norges Bank spådd en kjerneinflasjon på 2,3 prosent. Kjerneinflasjon er det banken følger med på når de skal sette renta.

(©NTB)