RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ola og Kari mistet troen

Sist oppdatert:
Rente- og strømspøkelset gjør norske husholdninger mindre optimistiske til sin egen og Norges økonomi.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Selv om det er svært gode tider på arbeidsmarkedet, faller Forventningsbarometeret i august.

NA24 – din næringslivsavis

Nedgangen skyldes særlig at husholdningene har lavere forventninger til sin egen økonomi og til landets økonomi det nærmeste året. Dessuten er det færre som sier at det nå er gunstig å foreta større innkjøp.

- Overraskende
– Den betydelige bedringen på arbeidsmarkedet gir flere trygghet for sin egen økonomi i tiden fremover. Inntektsutviklingen i husholdningene er dessuten god. Sett på denne bakgrunn er det derfor overraskende at Forventningsbarometeret faller. Det skyldes at det har vært ensidig fokus på økte utgifter for husholdningene fremover, som høyere strømpriser, økte renter og signaler om økte skatter i statsbudsjettet. Men til tross for nedgangen i Forventningsbarometeret, ligger det fortsatt på et høyt nivå, sier Arne Hyttnes, administrerende direktør i Sparebankforeningen i en pressemelding.

Mediefokus på strøm
Forut for denne målingen har det vært mye negativ fokus på økte strømpriser i media. De ekstra kostnadene for en husholdning kan komme opp i 5-10.000 kroner i løpet av året samlet sett.

– Det er særlig husholdninger i alderen 30-59 år som nå gir uttrykk for lavere optimisme, noe som er ganske naturlig, siden flertallet i disse aldersgruppene er best tjent med et lavt rentenivå. Den nedgangen som vi nå ser i Forventningsbarometeret kan derfor være et tegn på at flere begynner å bekymre seg for økte renter, ifølge Hyttnes.

Dessuten er det varslet økte skatter i statsbudsjettet for neste år.

- Selv om strømpriser, renteøkninger og skatteskjerpelser hver for seg ikke betyr store endringer for folk flest, dreier alle de tre faktorene seg om at utgiftene kan bli høyere det kommende året. Dette har trolig virket negativt inn på holdningen til folk flest, fastslår Hyttnes.

Lavere forventninger
Fortsatt er det høy optimisme når det gjelder vurderingen av landets økonomi siste år, men flere har lavere forventninger til utviklingen for landet det neste året, mener Sparebankforeningen.

- Norsk økonomi går svært bra, og alt tyder på at dette vil fortsette. Det er fortsatt sterk vekst, lav ledighet og høy oljepris. Alt dette skulle tilsi en fortsatt høy optimisme i husholdningene. men når det går så bra for næringslivet, er det kanskje vanskelig å se for seg faktorer som kan bidra til en enda sterkere utvikling i tiden fremover. Det kan bidra til å forklare hvorfor forventningene til landets økonomi faller, sier Hyttnes.

Forventningsbarometeret måler husholdningenes forventninger til egen og landets økonomi, og er et samarbeid mellom Sparebankforeningen, Økonomisk Rapport og TNS Gallup.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere