Gå til sidens hovedinnhold

Oljeanslag nedjusteres av bankkjempe

Bankkjempen DnB Nor Markets justerer ned sine anslag for den lange prisen.

- Siden vår siste langtidsvarsel for oljeprisen sent i mai har vi sett nye og viktig data, skriver banken i en fersk analyse.

NA24 - din næringslivsavis

Bankens anslag for den lange oljeprisen - «brenten» - er ned fra 165 dollar fatet til 150 dollar.

Produksjonen svikter
Det er andre gangen i år analytikerteamet til Torbjørn Kjus i DnB Nor Markets endrer sine langsiktige anslag for oljeprisen. I mai ble prisen oppjustert, og tirsdag bærer det nedover i spådommen for den lange oljeprisen til 150 dollar fatet.

- Non-Opecs tilbud fortsetter å rapportere svak veksttakt og er faktisk ned 0,25 millioner fat daglig så langt i år, sammenlignet med i fjor, heter det i rapporten.

Konsensusdata som estimerte produksjonsveksten i non-OPEC ble rapportert til 1,1 millioner fat daglig for mindre enn et år siden.

- Skuffelsen er med andre ord 1,3 millioner fat olje så langt i år. Dette er den viktigste prisdriveren siden i fjor, heter det fra analytiker Kjus.

Nedgangen i den amerikanske etterspørselen går også i raskere takt enn ventet og er ned 4,3 prosent i mai, sammenlignet med samme måned i fjor.

OPEC on the go
Den lave veksten fra non-OPEC blir delvis oppveiet med større produksjon fra OPEC heter det. Opecs produksjon i juli - rapportert til Det Internasjonale Energibyrået IEA – endte på 32,8 millioner fat.

- Det er 0,9 millioner fat mer enn det rapporterte i april, skriver Kjus i rapporten.

Saudi-Arabia, Nigeria, og Iran står alene for denne økningen, og viser igjen hvor viktig disse landene er for verdens oljetilgang.

Det skriver videre at hvis oljeprisen faller under 100 dollar vil nok OPEC endre sin strategi med å servere ekstra mye olje til markedet.

OPEC-produksjonen er 1,4 millioner høyre i år, sammenlignet med fjoråret.

- Dette viser oss at OPEC skulle ha solid kontroll på nedsiden i dette markedet, heter det fra oljeteamet til Kjus. Rapporten er signert Gudmund Halle Isfeldt, Espen Hennie, Bjørn- Erik Orskaug, og Kjus selv.

Oljeprisen for «brenten» er tirsdag ned 0,8 prosentpoeng og omsettes i øyeblikket til111,07 dollar fatet.

Reklame

Strømsjokket: Spotpris 70,55 øre - fastpris 24,90 øre