RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Roald, Berit (SCANPIX)

Oljeindustrien sikler på Lofoten

Sist oppdatert:
Oljeindustrien ser størst muligheter for oljefunn i områdene sørvest for Lofoten.

Oslo (ANB): - Disse områdene utenfor Røst regner vi som mest lovende ressursmessig, sier direktør Lars Arne Ryssdal i Oljeindustriens landsforening til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Tirsdag ettermiddag presenteres det en ny rapport om olje- og gassvirksomhet i nord, men ANB har allerede fått tilgang til rapporten.

Nye arbeidsplasser
- En eventuell olje- og gassvirksomhet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja vil kunne gi mellom 1000 og 2000 nye arbeidsplasser lokalt. Det er vår beste gjetning. Her er det altså snakk om et betydningsfullt tilskudd som kan snu en negativ trend i landsdelen, sier Ryssdal.

Han håper på klarsignal for åpning av de omstridte områdene i nord neste år.

- Politikerne har ikke mer enn tiden og veien, sier han og viser til at oljeproduksjonen har falt med 30 prosent siden årtusenskiftet. Det er ventet at den samlede produksjonen av olje og gass vil falle fra midten av neste år.

Frir til fiskerne
- Vi håper at vi med denne rapporten kan bringe debatten om eventuell ny olje- og gassvirksomhet i nord ett steg framover. Rapporten dokumenterer at oljeindustrien er en mindre trussel mot fiskeriene enn det som hittil har vært inntrykket i debatten. Vi tåler en ny debatt der man diskuterer ut fra fakta, sier Ryssdal.

Oljeindustrien gjør for første gang en klar rangering av de nye områdene i nord som er aktuelle:

Ribbanbassenget like vest for Røst regnes som mest lovende, mens Utrøsthøgda enda lenger vest rangeres på en andreplass. Området nord for Vesterålen følger deretter, mens området utenfor hovedøyene i Lofoten først kommer på en fjerdeplass i rangeringen. På en femteplass rangeres Troms II-området nordvest for Senja.

Like ved Røst
Det lovende Ribbanbassenget ligger ti mil fra fastlandet og ti mil fra hovedøyene i Lofoten, men bare fire-fem mil fra Røst. Et funn på Utrøsthøgda vil ligge tjue mil fra fastlandet og ti mil fra Lofoten. I disse to områdene mener oljeindustrien det er gode muligheter til å finne et stort oljefunn, et mellomstort funn av olje eller gass samt noen mindre funn som etter hvert kan knyttes til.

Videre skisseres muligheter for et stort gassfunn samt et mellomstort olje- og gassfunn utenfor Lofoten eller Vesterålen. De to aktuelle områdene ligger 6 mil fra kysten utenfor Lofoten og to til fire mil utenfor Andøya.

Rapporten ser også for seg at det blir funnet et mellomstort oljefelt to til fire mil utenfor Senja.

Ilandføring
Det pekes på at ilandføring av olje eller gass er et godt alternativ i alle de tre områdene som går under betegnelsene Nordland VI og VII pluss Troms II.

- Samlet sett framstår havbunnsutbygginger med ilandføring som et godt alternativ for områdene. En slik løsning vil kunne gi betydelige lokale ringvirkninger, også i form av arbeidsplasser, heter det i rapporten.

Her pekes det på at det vil være mulig å tråle over havbunnsløsningene, som dermed ikke vil påvirke fiskerinæringens virksomhet. På mindre felt vil offshoreløsninger være mest aktuelt. Det samme gjelder for områdene lengst fra land.

To milliarder fat
I rapporten anslås det at kan skapes mellom 200 og 450 arbeidsplasser i Vesterålen dersom det gjøres funn i det området. For Lofotens vedkommende opereres det med et sprik på mellom 150 og 900 arbeidsplasser. Helgeland og Salten kan få 150 til 600 arbeidsplasser mens det utenfor Senja antydes en sysselsettingseffekt på mellom 150 og 220.

Sysselsettingsberegningene er basert på at det gjøres to store funn, tre mellomstore samt noen mindre funn slik at det hentes opp to milliarder fat olje eller tilsvarende gass.

Oljeindustrien antar at det finnes 3,4 milliarder fat i Nordland VI og VII pluss Troms II-områdene.

I rapporten heter det at Eggakanten og de kystnære områdene utenfor Helgeland og i Barentshavet ikke er like interessante ut fra et petroleumsgeologisk ståsted.

Rapporten er laget for Konkraft, som er en samarbeidsarena for oljeindustrien, Norsk Industri, Rederiforbundet og LO. (ANB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere