RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Oljeprisen til himmels

Sist oppdatert:
For første gang koster oljen fra Nordsjøen over 120 dollar fatet.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

På råvarebørsen i London handles nordsjøoljen nå til 120,05 dollar som er en oppgang på 1,73 prosent. Med det har denne oljen passert den magiske 120 dollargrensen for første gang.

NA24 - din næringslivsavis

Drevet av frykt for leveransesituasjonen etter nye angrep i Nigeria og fornyet fokus i Midtøsten samt en svakere dollar sendes oljeprisen opp. Dollaren står i 5,05 kroner som er svekkelse på 0,36 prosent.

- Jeg har ikke noe eksakt svar. Men den viktigste grunnen er at etterspørselen er høy. Den avmatningen i veksten i fremvoksende økonomier mange hadde trodd eller håpet på, har vi ikke sett tegn til i det hele tatt, sier porteføljeforvalter i Storebrand Olav Chen til NA24.

Kurdiske opprører truer med selvmordsaksjoner mot amerikanske interesser etter at USA har delt etterretning med Tyrkia. Allerede er situasjonen i Nord-Irak anspent etter at Tyrkia har svart på angrepene til kurderne i de nordlige provinsene.

Økt etterspørsel
Den økonomiske veksten hos verdens nest største oljekonsument, Kina, vil være på 10,8 prosent dette kvartalet. Og det internasjonale energibyrået IEA meldte 11. april at landets oljeforbruk vil stige med 4,7 prosent til 7,89 millioner daglige fat, ifølge Bloomberg.

- Oljetørsten i land som Kina og India er fortsatt veldig høy. En ser det på importtallene, de er ganske godt korrelert med oljeprisen, sier Chen til NA24.

Mandag kom det tall fra USA som indikerer at landets oljeetterspørsel kan stige. Stemningen blant innkjøpssjefene i tjenestesektoren, som utgjør nesten 90 prosent av landets økonomi, ble litt bedre enn ventet i april. I april endte ISM-indeksen som følger innkjøpssjefene i tjenestesektoren på 52. Det er en oppgang fra 49,6 i mars.

Stigningen var den første siden desember for denne indeksen.

Den amerikanske etterspørselen etter oljeprodukter som bensin og diesel har falt med 2,7 prosent det siste året. Årsakene tilskrives svakere økonomisk vekst og høyere energipriser.

Mandag meldte også analytikere hos meglerhuset Goldman Sachs at fall på tilbudssiden vil sende oljeprisen opp mellom 150-200 dollar innen to år.

Trøbbel i Nigeria
En oljepumpestasjon ble angrepet i Nigeria i helgen. Angrepet tvang Royal Dutch Shell til å redusere produksjonen. Det er den militante organisasjonen MEND som har påtatt seg ansvaret for angrepet.

Markedet er veldig sensitivt for forstyrrelser når det kommer til oljeleveransene, når slike tilfeller oppstår sendes gjerne oljeprisene oppover.

MEND har i flere år angrepet Shell-installasjoner i det oljerike afrikanske landet, noe som har ført til at produksjonen til selskapet har blitt kraftig redusert.

- Hver gang det virker som at det kommer til å roe seg i Nigeria, virker de å bli verre, sier Flynn, ifølge Bloomberg.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Klare mål
Siden 2006 har flere militante grupperinger i Nigeria kidnappet over 250 lokale og utenlandske oljearbeidere samt sabotert olje- og gassledninger og andre installasjoner. Gruppene i det oljerike Niger-deltaet ønsker å få større andeler av oljen som produseres i regionen. Også norske oljearbeidere i regionen har blitt tatt til fange tidligere.

Les mer her: - Løslates innen 24 timer

Grupperingene har forskjellige virkemidler og forskjellige mål med aksjonene, bevegelsen for frigjøring av Nigerdeltaet har vært den mest aktive grupperingen. De hevder at utenlandske interesser utnytter landets oljerikdommer, og krever at Nigeria tar full kontroll over installasjonene for at befolkningen skal få en større del av inntektene. MEND har tidligere stått bak en rekke gisselaksjoner.

Andre grupperinger har kidnappet oljearbeidere som forhandlingskort for å få flere arbeidsplasser, bedre arbeidsvilkår, eller løsepenger. Kidnappingene har stort hatt en fredelig utgang.

Regner syre
De store internasjonale oljeselskapene soper inn milliarder av kroner på oljeutvinning i et området som er tilgriset slik at befolkningen lever i oljesøl. De spiser fisk og drikker vann fra vannet som er tilgriset. Flere aktører NA24 snakket med i fjor sa at området er så forurenset at det regner syre og mye av livsgrunnlaget er dødt. Nigerdeltaet genererer 97 prosent av oljeeksporten til Nigeria.

Les mer her: Se den skitne sannheten

- Nigeria er en klassisk eksempel på et land med enorme naturressurser uten at inntektene bidrar positivt til lokal befolkningen. Shell raner Niger-deltaet, sa Truls Gulowsen i Greenpeace til NA24 i fjor.

Les mer her: - Shell raner Niger-deltaet

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere