*Nettavisen* Nyheter.

Oljespill for galleriet

Foto: Cornelius Poppe (scanpix)

Hydro har på vegne av gigantprosjektet Ormen Lange svidd av hundrevis av millioner til tross for at utbyggingen ennå ikke er godkjent av Stortinget. Ledende stortingspolitikere mener nasjonalforsamlingen holdes for narr.

19.03.04 06:54

Politikerne har bestemt at de aller største utbyggingsprosjektene på norsk sokkel skal godkjennes av Stortinget. Ormen Lange-utbyggingen er kostnadsberegnet til svimlende 66 milliarder kroner, og Stortinget skal etter planen ta stilling til utbyggingssøknaden 2. april i år.

Kontrakter for 13 mrd.

I Petroleumsloven står det at «vesentlige kontraktsmessige forpliktelser må ikke inngås eller byggearbeider påbegynnes før plan for utbygging og drift er godkjent, med mindre departementet samtykker i dette.» Likevel har Hydro, med Olje- og energidepartementets velsignelse, allerede tildelt Ormen Lange-kontrakter for 6 milliarder kroner.

På toppen kommer kontrakter for 7 milliarder kroner knyttet til gassrørledningen mellom Mørekysten og Storbritannia. Hydro trenger ikke søke departementet om lov til å sette ut disse oppdragene.

Hydro vil ikke ut med hvor store kostnader som allerede er påløpt, men etter det TV 2 Nettavisen erfarer, dreier det seg om et beløp i hundremillionersklassen. Aker Kværner har for eksempel jobbet i ett år med å prosjektere anlegget, og oppdraget sysselsetter for øyeblikket 300 personer.

Saken blir ikke mindre pikant av at staten direkte og indirekte betaler over halvparten av det Ormen Lange-utbyggingen koster via sin eierandel i feltet og sin dominerende eierposisjon i Norsk Hydro og Statoil. Skulle Stortinget finne på å stanse eller utsette utbyggingen av det gigantiske gassfeltet, vil det koste staten en formue.

- Strider mot demokratiets spilleregler

Klikk på bildet for å forstørre.

SVs Hallgeir Langeland mener Stortinget blir utsatt for et utilbørlig press.

- Jeg opplever det som et problem at man ikke skal ta nasjonalforsamlingen alvorlig. Dette er ikke i samsvar med demokratiets spilleregler, sier Langeland, som er nestleder i energi- og miljøkomitéen på Stortinget, til TV 2 Nettavisen.

Langeland mener at oljeselskapene ideelt sett ikke burde brukt en eneste krone før de kommer til Stortinget for å be om lov til å bygge ut. I Ormen Lange-søknaden er alle brikkene lagt på forhånd, hevder han.

- Politikk skal være å påvirke. Det burde være sånn at når man legger en sak fram, burde Stortinget kunne mene noe om det, raser Langeland, som mener stortingsflertallet legger seg flate for oljeselskapene når nye felter skal bygges ut.

- Når Hydro sier hopp, så hopper de, mener SV-politikeren.

Arnstad kritisk

Også Senterpartiets Marit Arnstad er svært kritisk til at store summer svis av før Stortinget blir spurt til råds. Partiet har sammen med SV foreslått at Stortinget skal ta stilling til utbyggingssøknaden mens prosjektet fortsatt er i en tidlig fase, men flertallet sa nei.

- Rent prinsipielt burde man lagt om hele ordningen. Slik systemet er nå, gir det Stortinget ingen reell mulighet til å påvirke, sier hun til TV 2 Nettavisen.

Til tross for innsigelsene, vil verken SV eller Sp vil gå så langt som å si nei til Ormen Lange-utbyggingen 2. april.

- Det er vel ingen partier som ikke vil at Ormen Lange skal bygges ut. Realpolitisk blir vi nødt til å akseptere utbyggingen slik den er foreslått, sier Marit Arnstad.

- På kant med loven

Fagforbundet NOPEF har engasjert seg sterkt for å gi makten tilbake til de folkevalgte i store utbyggingssaker. NOPEF krevde at Hydro utredet begge de to ilandføringsalternativene Tjeldbergodden og Nyhamna i detalj, slik at Stortinget kunne fatte den endelige beslutningen på fritt grunnlag. I utbyggingssøknaden til Stortinget er bare Nyhamna tatt med.

- Det som er skjedd, er trolig på kant med lovverket. Plan- og bygningsloven krever at det skal være to alternativer, sier NOPEF-leder Leif Sande til TV 2 Nettavisen.

- Nå er alt gitt. Det er delt ut kontrakter for milliarder, og det hadde kostet en formue å stanse dette nå, sukker han resignert.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag