RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Omfattende tiltale mot Kristoffersen

Økokrim har tatt ut en uvanlig omfattende tiltale mot Finance Credit-gründer Trond Kristoffersen.

"Julegaven" til Kristoffersen, som fortsatt sitter i varetekt, besto av en 22 siders beskrivelse av brudd på fire paragrafer i straffeloven og et utall av paragrafer i Regnskapsloven.

De forhold som retten i hele høst har holdt Kristoffersen i varetekt for, er imidlertid ikke med i tiltalen. De kan komme på et senere tidspunkt.

Saken kommer opp for Oslo tingrett den 19. januar.

Kristoffersen var daglig leder for en rekke selskaper i Finance Credit-gruppen mens den andre siktede i saken, Torgeir Stensrud, var styreleder. Saken mot Stensrud er ikke berammet.

Hovedpunkter
Tiltalens hovedpunkter faller inn under paragraf 271 om grovt bedrageri mot en rekke banker som Økokrim mener de tiltalte har forledet til å låne ut penger basert på uriktig informasjon og uriktige regnskaper.

Strafferammen er her seks års fengsel og tiltalens innhold tilsier at Økokrim vil kreve en slik straff.

Tiltalen kombineres imidlertid med paragraf 274 i straffeloven som gir selvstendig straff på inntil fire år for å ha gitt villedende opplysninger med sikte på å trekke andre inn i stiftelsen av aksjeselskap eller allmennaksjeselskap.

Videre tiltales Kristoffersen etter paragraf 183 om dokumentfalsk som alene har en strafferamme på fem års fengsel.

I tillegg kommer så en rekke brudd på regnskapsloven som hver for seg er tilstrekkelig til en straff på inntil to års fengsel.

Strategi
Finance Credit-saken er overveldende blant annet fordi den fortoner seg enkel og kompleks på samme tid.

Ved å bygge opp en så omfattende tiltale er det åpenbart at Økokrim vil gardere seg mot at de tiltalte kan dekke seg bak mangelen på kontroll i bankene og slapphet i revisjonen som er utført av et anerkjent revisjonsfirma.

Økokrim ønsker at straffelovens paragraf 62 om felles frihetsstraff kommer til anvendelse. Det betyr at retten ikke kan summere straffen for alle straffbare forhold, men fastsette en felles straff som er høyere enn den høyeste enkeltstraff, men mindre enn det dobbelte av straffen for det alvorligste forhold.

I Finance Credit-saken har det vært antydet en påstand på opp mot ni års fengsel for de involverte.

For Kristoffersen vil det heller ikke bli tale om strafferabatt fordi Økokrim fastholder at han ikke har villet samarbeide om oppklaring av de straffbare forhold mens Stensrud i noen grad skal ha bidratt.

(NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere