RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Omkom i Svalbard-gruve

Sist oppdatert:
En 34 år gammel mann er død etter en dramatisk ulykke i Sveagruva på Svalbard.

- En er bekreftet omkommet, mens det ser ut til at det har gått bra med de andre, forteller sysselmann Sven Ole Fagernæs på Svalbard til TV 2 Nettavisen.

Alle de involverte er nå ute av gruven. En person omkom, mens ti er sendt til en rutinemessig sjekk på sykehus i Longyearbyen. De skal sannsynligvis ikke ha fått betydelige skader.

Ulykken skjedde omtrent klokken fire søndag. Situasjonen er nå under kontroll.

- Svea Nord holdt selv ganske høy beredskap og hadde mange røykdykkere inne etter relavivt kort tid, sier Fagernæs.

Oksygenmangel
Svea Nord-gruva ligger i Sentralfeltet, den største kullforekomsten som er avdekket på Svalbard, omtrent seks mil sør for Longyearbyen. Gruva drives av Store Norske Spitsbergen Grubekompani.

– Alt skjedde svært raskt. Vi har instrumenter som måler luftverdiene, men de slo ikke ut før seks personer svimte av. Redningsmannskaper kom til etter svært kort tid, og fem av de seks ble reddet. Det har gjort et forferdelig inntrykk på oss alle i dette lille samfunnet at en av våre arbeider mistet livet, sier selskapets administrerende direktør Robert Hermansen til Avisenes Nyhetsbyrå.

Granskes
Lignende ventilasjonsulykker har ikke forekommet tidligere, sier Hermansen.

– Vi har så dyktige folk at jeg er sikker på at en slik ulykke aldri skal skje igjen. Vårt mål er at det aldri skal skje ulykker som er relatert til gruveteknologi. Og det skal alltid være frisk luft i gruvene. Nå skal vi gå gjennom rutinene for å se hva som skjedde galt, sier Hermansen.

Gruven er nå stengt og vil ikke åpne før arbeidstilsynet og sysselmannen har vurdert ulykken nærmere.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere