*Nettavisen* Nyheter.

Onani-video kan gi oppreisning

Videoen av en kvinne som onanerte en full kamerat ble lagt ut på nettet uten samtykke. Det kan bli dyrt for fotografen.

25.01.07 10:37

Kvinnen som deltok i videosnutten som ble publisert uten hennes viten har reagert kraftig. Videoen ble lagt ut på den populære nettsiden YouTube og kvinnen kan til en viss grad gjenkjennes på videoen.

Ifølge professor i jus, Jon Bing, kan de som gjør slikt risikere å måtte betale dyrt.

– I tilfeller der noen har lagt ut en video uten annet motiv enn skadefryd kan det bli dyrt. Det er en hjemmel i Åndsverksloven som gjør at man faktisk kan få oppreisning for ikke-økonomisk skade, sier Bing til Nettavisen.

Kan få mye penger
Bing tror ikke det har vært noen tilsvarende sak oppe for retten foreløpig.

– Det skyldes nok at man ikke kjenner til denne regelen. Det er bare et spørsmål om tid før noen smeller til og krever et stort beløp, la oss si 800 000 kroner, for dette. Hadde noe slikt hadde skjedd med meg eller mine ville jeg ha gjort det, sier han.

Ifølge Bing hører tilfellene der videoer publiseres på nettet uten samtykke fra de som filmes med blant de sjeldne som faller inn under denne lovhjemmelen. Det vil da bli gjort en helt skjønnsmessig vurdering avhengig av hva slags plaster på såret de skadelidende skal få.

– Man vil da vurdere hvor uskyldig ofrene er, hvor stor skaden er, hvilken situasjon de er i og om de selv har oppført seg dumt, sier han til Nettavisen.

Brudd på loven har også en strafferamme på fengsel på inntil tre år.

Tar ikke saken videre
Noen, og da ofte påtalemyndighetene, må velge å ta saken til retten for at det skal bli snakk om noe erstatning.

Det lokale politiet ved Holmestrand politikammer har sett videoen, men mener det ikke er noe grunn til å gå videre med saken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.