*Nettavisen* Nyheter.

Ønsker felles valgdag

Foto: Scanpix

Det kan bli felles valgdag for både stortingsvalg og lokalvalg fra 2013.

10.06.08 09:17

Toneangivende politikere i Ap og Frp går nemlig inn for en slik endring.

Dagens ordning innebærer at riks- og lokalvalg holdes adskilt annethvert år. Ap-sekretær Martin Kolberg og Frp-nestformann Per Sandberg vil imidlertid samle alle valgene samtidig hvert fjerde år. Dersom Kolberg og Sandberg vinner fram på partienes landsmøter våren 2009, vil Ap og Frp sikre flertall for en endring i neste stortingsperiode.

– Dette betyr at vi allerede høsten 2013 kan holde felles valg, sier Per Sandberg til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Økt deltakelse
Ap-sekretær Martin Kolberg har tidligere tatt til orde for å samle valgene, og nå får han støtte fra en samlet programkomité i Fremskrittspartiet. Også lederen i Stortingets kommunalkomité, Tore Hagebakken (Ap), har sans for felles valgdag. Men forslaget vil møte sterk motstand fra mange lokalpolitikere i Ap.

– Hvis vi klarer å samle valgene hvert fjerde år, så vil vi få en vitalisering av demokratiet. Deltakelsen ved kommunevalget vil også øke, sier Sandberg. Han viser til at oppslutningen ved stortingsvalg har vært over 13 prosent høyere enn ved kommunevalg de siste 30 årene. Frp-nestformannen peker også på at Sverige har gjort gode erfaringer med å slå sammen valgene.

Felles kamp
– Jeg tror at både lokalpolitikere og rikspolitikere vil tjene på at de står felles på barrikadene på riksplanet så vel som i fylker og kommuner. I dag skjer det ofte en ansvarspulverisering, sier Sandberg og trekker fram rushtidsavgift og bompenger som eksempler på saker hvor politikere forsøkte å frasi seg ansvar i fjorårets lokalvalgkamp.

Sandberg frykter ikke at lokalvalgene skal bli mer overskygget av rikspolitikken enn det som allerede er tilfelle i dag.

– Vi i Frp-ledelsen fikk kritikk fordi vi ikke var nok ute og drev valg valgkamp i fjor, sier Frp-nestformannen.

Tenke langsiktig
Han mener det blir lettere både for lokalpolitikere og rikspolitikere å jobbe mer langsiktig hvis de slipper å bli avbrutt av et valg annethvert år.

– Da kan vi få gjennomført noe som kanskje synes upopulært med en gang, mens det gir positive resultater etter et par år. For meg er det imidlertid viktigst å gjøre noe som øker valgdeltakelsen. Jeg tror at både Frp og Ap taper på at så vidt mange sitter på gjerdet, spesielt ved kommunevalgene, sier Sandberg.

Han ser med spenning fram til hvordan en nyordning vil slå ut for Fremskrittspartiets del, siden partiet jevnt over har gjort det dårligere ved kommunevalg enn stortingsvalg.

Splittet utvalg
En egen valglovkommisjon utredet spørsmålet for to år siden. Flertallet sa nei til felles valgdag hvert fjerde år, med en begrunnelse om at dette vil «medføre en ytterligere nasjonalisering» av lokalpolitikken. Et stort mindretall hevdet på den andre siden at en felles valgdag vil styrke valgdeltakelsen og øke den politiske interessen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.