*Nettavisen* Nyheter.

Ønsker privatfinansiering av Forsvaret

Foto: Gorm Kallestad (SCANPIX)

Forsvarsdepartementet åpner for at Forsvaret i fremtiden må ty til private investeringer. Hele garnisoner kan bli drevet av private.

09.11.03 11:26

Storbritannia blir fremhevet som landet som har greid å utnytte privat finansiering positivt. I Storbritannia har "Offentlig Privat Samarbeid" (OPS), som i praksis betyr at forsvaret baserer både drift og innkjøp på et samarbeid med det private næringsliv, pågått siden begynnelsen av 90-årene.

Det norske forsvarsdepartementet er svært positive til den britiske ordningen, og har sendt et forslag om en liknende organisering i Norge ut på høring, skriver Aftenposten.

I forslaget omtales OPS som et kraftfullt verktøy som gir mulighet for å realisere materiellprosjekter og prosjekter innen bygg, eiendom og anlegg. Hvilke områder som er aktuelle i Norge, har departementet ennå ikke bestemt seg for. Men OPS gir mulighet til et tettere samarbeid med private aktører som skal støtte forsvaret i en væpnet konflikt i Norge og utlandet, mener FD. Det er departementet selv som vil avgjøre om det private samarbeidet skal bli noe av.

Her i landet er forsvarsindustrien også klar til å gå inn i Forsvaret med privat kapital. - Vi synes det er interessant. Jeg vet at OPS er vurdert i forbindelse med et forsyningsfartøy til de nye fregattene, sier daglig leder Steinar Jøssund i Norske Forsvarsleveranser til Aftenposten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag