Operaen får britisk heder

Foto: Lien, Kyrre (SCANPIX)

Snøhetta har vunnet arkitekturpris i Storbritannia for Operaen i Oslo.

23.02.09 18:52

(SIDE2): The Brit Insurance Design deles ut en gang i året innen blant annet arkitektur, mote, kunst og møbeldesign. Vinnerne stilles for tiden ut i The Design Museum i London.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

- Mer enn en opera
Juryen, som består av store navn i den internasjonale kunst- og designverdenen, kommenterer i sin avgjørelse at det var mange kandidater i alle kategorier i år og vanskelig å velge. Men til slutt falt de altså ned på det nye norske operabygget i Bjørvika, skapt av Norges internasjonale arkitekter, Snøhetta.

- Dette er mer enn en vakkert designet bygning og operahus. Operaen er en levende del av byen, et sted for musikk, men også for utendørs avslapning der alle typer mennesker samles. Det er en miks av utendørs og innendørs møteplasser som ikke bare tiltrekker operaentusiastene, heter det i juryens begrunnelse.

Andre vinnere er Barack Obama-plakaten til Shepard Fairey innenfor grafisk design, mens for eksempel Colombias T-bane linje J Medellin Metro vinner årets transportpris.

Internasjonal suksess
Alle kategoriene skal nå konkurrere om hovedprisen innen design som skal deles ut i under et større arrangement i London 18. mars. Museet er et av de fremste på designkunst i verden.

Operaen i Bjørvika har ikke bare vært en suksess blant mange tusen bysbarn og tilreisende turister fra inn- og utland. Fremdeles kommer det internasjonale medier til operaen som ønsker å lage nyhetsinnslag eller dokumentere den store bygningen.

- Vi hadde taiwansk TV her forrige torsdag, opplyser informasjonssjef Sverre Gunnar Haga til Side2. Hans kollega, Lene Jacobsen, supplerer med at et japansk arkitekturmagasin kommer i morgen, tirsdag, mens et meksikansk TV-team er ventet senere i uken.

Publikumsrekord
Det er ikke første gang Operaen blir priset. I oktober i fjor fikk Snøhetta pris under World Architecture Festival i Barcelona og Operaen fikk Statens byggeskikkpris for 2008. Snøhetta er også en av fem finalister til Mies van der Rohe-prisen, som er Europas viktigste arkitekturutmerkelse.

Samtidig har Den Norske Opera & Ballett notert seg rekordår i fjor hva antall besøkende til forestillingen angikk. 170.846 mennesker ga en dekningsprosent på hele 96,8.

Spesielt Nasjonalballetten har tatt seg voldsomt opp etter flyttingen til Bjørvika.

Førstkommende onsdag har balletten premiere på «Romeo og Julie». Handlingen har de lagt til et ungdomsmiljø i vår tid.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.