*Nettavisen* Nyheter.

Operasjon Drittvær

Over 100.000 skoleelever hadde fri for å samle inn penger til skoler i Nepal torsdag.

Sør i landet ble det en våt fornøyelse for mer eller mindre kreative vaffelselgere, musikanter og bøssebærere – her ble Operasjon Dagsverk (OD) raskt omdøpt til Operasjon Drittvær.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Jens Ove Kristiansen

350 kroner
- Åhhhhhhh, det blir alltid mislykka, fnyser Ida Hilden over nok en mislykket vaffel i pøsregnet på Karl Johan midt i Oslo. Sammen med venninnene Mari Skanche og Helle Nilsen hadde de tatt toget fra Heggedal i Asker for å prøve seg som vaffelselgere i Oslo. Det gikk ikke veldig bra, men de tre 15-åringene fra Hovedgården ungdomsskole hadde fått solgt for 350 kroner på toget til byen – og konkluderte raskt med at det nok var en bedre strategi enn å stoppe hastende og våte mennesker i hovedstadens paradegate.

- Skuddsikre skoler
- Vi samler inn til skuddsikre skoler i Nepal, sier jentene – som som alle de andre skoleelevene har som mål å få inn 200 kroner hver til OD.

Fattig
Nepal er et av verdens fattigste land, en situasjon som har blitt forverret av det voldelige maoistopprøret som har pågått siden 1996. Minst 12.000 har mistet livet i konflikten, og omkring 100.000 er drevet på flukt. Bruken av tortur er ifølge FN utbredt.

Nepal innførte demokratiske reformer på begynnelsen av 90-tallet, men kongen har siden den gang tatt over den direkte styringen av landet to ganger, i 2002 og 2005. Den siste perioden med direkte kongestyre tok slutt i april 2006, melder BBC.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Jens Ove Kristiansen

Kidnappinger
Mandag advarte menneskerettighetsgrupper og andre uavhengige observatører i Nepal om at antall tilfeller av kidnappinger, utpresningsforsøk, tortur og drap blant visse maoistfraksjoner er økende. Disse truer ifølge gruppene med å ødelegge den skjøre fredsprosessen i landet og destabilisere den nepalske staten ytterligere, melder Reuters.

Ved fjorårets aksjon kom det inn 28, 4 millioner til kampen mot menneskehandel i Brasil.

Les mer om Operasjon Dagsverk her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.