RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
PÅ BAKKEN: Flyene står, mens tiden går ...
PÅ BAKKEN: Flyene står, mens tiden går ... Foto: Johan Nilsson / Tt (NTB scanpix)

Oppfordrer 365.000 til å lamme Norwegian

Sist oppdatert:
– Meningsløst, mener ledelsen i Norwegian om en mulig sympatistreik.

Generalsekretær Peter Lövkvist i Nordiska Transportarbetarefederationen oppfordret tirsdag 365.000 medlemmer i 48 fagforbund i Norge, Sverige, Danmark og Finland til å iverksette sympatiaksjoner.

– Jeg har i dag oppfordret alle våre medlemsforbund til å gå til sympatiaksjoner, opplyste Lövkvist etter et to timers møte hos Parat i Oslo. Der hadde han sammen med et titall representanter fra ulike forbund diskutert hvordan nordiske fagorganiserte kan samarbeide for å hindre streikebryteri under Norwegian-konflikten.

Lamme Norwegian

Ifølge Lövkvist kan en full sympatiaksjon lamme Norwegians internasjonale ruter fullstendig.

– Det kan bli en konsekvens, sier han. Samtidig sier han at meningen med oppfordringen ikke er at konflikten skal eskalere.

– Tvert imot. Vi håper at dette skal bidra til en raskere løsning, sier Lövkvist til NRK.

Det var tirsdag ettermiddag uklart hvilken virkning trusselen om full stans også i den internasjonale trafikken har på den så langt fastlåste konflikten.

Informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian sier til NTB at det er synd at Parat bruker tid på møter med sine nordiske kolleger.

– Vi tror at de 200.000 passasjerene våre som er rammet av streiken så langt, og de tusen kollegene våre som har blitt permittert, heller hadde ønsket seg fremdrift i forhandlingene for å få slutt på den meningsløse streiken. I stedet bruker Parat nå tid på møter der den eneste hensikten er å ramme uskyldig tredjepart. Vi synes dette er synd, sier han.

Beskytte nordisk modell

Det danske Serviceforbundet varslet mandag at en sympatistreik med Norwegian-pilotene vil tre i kraft ved blant annet Københavns lufthavn om 14 dager dersom partene ikke har kommet til enighet.

Torsdag vil det danske fagforbundet 3F avgjøre om de vil gå til sympatistreik, opplyser forhandlingssekretær Henrik Berlau til NTB.

– Det vil si at de funksjonene vi ivaretar, som påfyll av olje, rengjøring, innsjekking, sikkerhet og annet, ikke vil kunne utføres, sier Berlau.

– Det er ikke hver dag en konflikt fra et annet land brer seg til Danmark. Men det er kanskje noe vi kommer til å se mer til i framtida, heter det i en uttalelse fra Serviceforbundet.

Svenske piloter har allerede iverksatt sympatistreik. Også den Europeiske Transportføderasjonen (ETF) har tidligere varslet at de vil vurdere aksjoner.

Lövkvist mener viktige arbeidstakerprinsipper står på spill i Norwegian-konflikten.

– Vi ønsker å beskytte den nordiske modellen med at arbeidstakere har en fast arbeidsgiver, ordnede arbeidsforhold og kollektivavtaler, slår han fast.

Streikebryteri

En rekke selskaper har fløyet passasjerer for Norwegian under streiken, men de fleste av dem er ikke vanligvis i direkte konkurranse om de samme passasjerene. Lövkvist er ikke i tvil om at dette er en form for streikebryteri.

– Men ved å oppfordre til sympatistreik, risikerer du at selskapet går konkurs og tap av arbeidsplasser?

– Det ansvaret ligger ikke på meg. Men det kan jo bli konsekvensen, ja, sier Lövkvist. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere