RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Oppfordrer foreldre til å sitte klare med mobilen under russetreff

To vektere passer på russen under russetreffet på Tryvann i Oslo i 2013.
To vektere passer på russen under russetreffet på Tryvann i Oslo i 2013. Foto: Vegard Grøtt (NTB scanpix)
Drammens-kvinnen, som fant sønnen bevisstløs under Tryvann-treffet for tre år siden, advarer foreldre mot ikke å følge med på barna sine under de store russetreffene.

Natt 1. mai er russefeiringen i gang for fullt, med landstreffet på Tryvann som desidert største begivenhet.

For tre år siden fant en Drammens-kvinne sønnen, som da var russ, bevisstløs og med fire i promille under Tryvann-treffet.

Nå advarer kvinnen russeforeldre i samme situasjon mot å reise vekk eller ikke ha klare avtaler med ungdommene sine under russefeiringen.

- Det å ha en klar og tydelig avtale om hvor de skal være på nattestid, og en sikker avtale om hvordan de varsler endrede avtaler, er viktig, sier hun til Nettavisen.

- Det er viktig at begge parter passer på å ha fulladet mobil, og at foreldrene er klare til å bistå om det skulle være behov. Jeg vil ikke anbefale foreldrene å reise på sydentur under russefeiringen, fortsetter hun. 

(Artikkelen fortsetter under bildet) 

Blåruss-jenter stiller opp ved siden av russebussen sin under russetreffet på Tryvann i Oslo i 2013. Jentene på bildet har ingen befatning med episoden omtalt i saken.


- Kan ikke stoppe dem

Hun er samtidig klar på at foreldre skal passe seg for å involvere seg for mye i barnas russetid.

- Ungene har jo blitt over atten, og man skal eller kan ikke stoppe dem i å være russ. Jeg mener at foreldre må snakke med dem så mye som mulig på forhånd. Man må forholde seg til hverandre som familiemedlemmer med gjensidig ansvarsfølelse. Russen må også være åpne på hva de planlegger og si fra hvis de endrer planer.

Om det alvorlige utfallet i sin egen historie, sier kvinnen:

- Det er hele settingen rundt arrangementet, og det har mye med størrelsen å gjøre også. Man har ikke så høy promille i utgangspunktet, men de klarer jo å få med seg medbrakt drikke inn på et slikt område. Mange av dem er i et festhumør som gjør at de har få sperrer mot å prøve seg på nye ting. En viss mengde øl går vanligvis greit - det er hva de får i seg etterpå som de ikke har så god kontroll på. 

(Artikkelen fortsetter under bildet) 

Vektere gjøre seg klare til russetreff på Tryvann i Oslo. Bildet er fra 2013.

Alkohol det største problemet på Tryvann

Lars Njøsen er politioverbetjent i Oslo politidistrikt og ansvarlig for politiets virksomhet under Tryvann-treffet.

Lars Njøsen, politioverbetjent i Oslo politidistrikt, har det overordnede ansvaret fra politiets side på Tryvann. Han sier russetreffet er det tryggeste stedet for russen å feste.

Han mener det er liten grunn til bekymring for voldtekt eller ordensforstyrrelser fra utenforstående under Tryvann-treffet. Derimot mener han alkoholkonsumet til russen er momentet som forårsaker mest problemer, og ber foreldre ta en ordentlig prat med dem på forhånd.

- De får prate med dem om alkohol og de tingene. Jeg har sett at enkelte russebusser er veldig flinke til å planlegge. De har kanskje tyve personer på bussen, og to av dem er edru hver kveld de er på treff for å passe på de andre.

Njøsen mener det er fordelaktig for russen å kunne ringe foreldre, eller andre kontaktpersoner, dersom de er overstadig berusede.

- Foreldre bør holde seg edru, slik at de har mulighet til å komme og hente den håpefulle, sier han.

Les også:Russ innlagt med hjernehinnebetennelse

Follo-politiet melder om bråkete 2015-kull

Follo politidistrikt kan melde om et mer bråkete russekull i 2015 enn i fjor, der russen ved flere tilfeller har gått over streken hva gjelder lover og regler.

- Vi har hatt litt utfordringer med russen i år. Det er en del støy, søppel og hærverk i kjølvannet av treffene. Det har også vært et enkelttilfelle med en konflikt mellom to russebusser på Nesodden og Oppegård, der den ene gjorde hærverk på den andre, forteller Kristoffer Haakonsen, politioverbetjent i ordensseksjonen i Follo Politidistrikt.

Han er imidlertid ikke sikker på om bråkmarkerkullet forsøker å overgå fjorårets russ, og om det er dette som har forårsaket ordensforstyrrelsene.

- De slipper seg litt for løs, og klarer ikke helt å forstå at feiringen skal foregå innenfor lovenes ramme. Mange føler det er en frimåned, sier Haakonsen.

(Artikkelen fortsetter under bildet) 

Russebiler under russetreffet på Tryvann i Oslo. Bildet er fra 2013.

Han sier det er viktig at russen har en klar formening om hva som er greit og ikke.

- Vi har en episode der det er helt tydelig at de ikke har sett hvor grensen går. Det var en tretten år gammel jente på Nesodden som nesten ble tatt med inn i en russebil og kastet i vannet. Hun opplevde dette som veldig ubehagelig. Russen tror det kanskje er en morsomhet, men her snakker vi i verste fall om bortføring. Det er helt uakseptabelt. Politiet ble ikke varslet om episoden før i ettertid, men her kan du fort ødelegge fremtiden din.

Operasjonssentralen i Follo har følgelig tvitret en nokså klar beskjed til årets russekull:

Har satt igang tiltak

- Vi var senest ute i går og hadde dialogmøte med russebussene som var verst. De har fått klar beskjed om at følger de ikke spillereglene, blir det avskilting på stedet. Vi satte også inn ekstra ressurser på Skiphelle, der det var et russetreff, for å være med dem der, sier Haakonsen.

Han sier at dialogen med russen er det viktigste for politiet.

- Russen er flinke til å si fra om arrangementer de har, men vi har vært uheldige og fått andre oppdrag, og kan ikke være like mye til stede som vi ønsker. Derfor har vi også satt inn ekstra ressurser.

- På generelt grunnlag kan jeg si at vi har fått flere meldinger om vold enn tidligere år. Om det er enkeltindivider som skaper bråk, eller om det er russ, skal jeg være forsiktig med å si, sier operasjonsleder i Follo politidistrikt, Gisle Lindheim Sveen, til Nettavisen. 

Les også:Politiet aksjonerer mot russe-sex

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere