Gå til sidens hovedinnhold

- Oppførte seg som erfaren fjellvandrer

Ni år gamle Marthe Tveit gjorde det eneste riktige i sitt halvannet døgn på villstrå i høyfjellet mellom Agder og Telemark - hun holdt seg i bevegelse.

Den snart 10 år gamle jenta fra Skien sov nesten ikke, men passet på å holde seg i bevegelse.

- Hun har oppført seg som en erfaren fjellvandrer, sier lensmann Odd Skeivoll i Fyresdal til TV 2 Nettavisen. Letemannskapene fant henne i god behold ved Skjoldmøyfjell i Straumsfjorden i Setesdalen mandag klokka 19.45. Da hadde hun vært savnet siden søndag ved 12-tiden. Jenta fortalte leitemannskapene at hun hadde sovet litt under et tre, men stort sett holdt seg i bevegelse og på den måten holdt varmen. Det var temperaturer ned i fem til seks grader natt til mandag og vind i området der hun ble funnet.

Hun ble funnet 7-8 kilometer i luftlinje fra turområdet der hun kom bort fra familien.

Gledestårer
Odd Skeivoll, som har vært lensmann i Fyresdal i ni år, innrømmer at det var helt spesielt å kunne stå foran letemannskaper og presse på skadestedet Jopperud i Fyresdal og kunngjøre at jenta var funnet i god behold.

- Det var glede og klappsalver og tårer i mange øyne, mine også, sier den erfarne politimannen.

Tirsdag kunne han og kollegene puste lettet ut. Det vanket kake på lensmannskontor og takk fra mange hold, blant annet fra jentas familie.

- Faren til jenta ringte og ga på nytt til kjenne sin og familiens takknemmelighet. Vi er vel i en gledesrus alle sammen, sier Skeivoll til TV 2 Nettavisen.

- Du opplever mye som politimann. Dette er et av de virkelig gode øyeblikkene, legger han til.

Intens leteaksjon
Leteaksjonen som pågikk i halvannet døgn, var blant de største og mest intense i fylket noensinne:

- Jeg har vært i Telemark politidistrikt i 27 år, og jeg tror ikke jeg har sett en større leteaksjon, sier operasjonsleder Karl Jørgensen til TV 2 Nettavisen.

Mellom 300 og 400 letemannskaper var i sving på det meste. I tillegg ble det benyttet i alt seks helikopter; et politihelikopter, to Sea King redningshelikopter fra Sola og Rygge, et helikopter fra Forsvaret og to innleide helikopter fra Gardermoen. Det var også mannskapet om bord i det ene Sea King-helikopteret som til slutt så den rødkledde jenta i buskene da det begynte å skumre mandag.

Nødvendig med helikopter
- Bruken av helikopter har vært helt uvurderlig i denne leteaksjonen. Det var tre til fire timers gange fra nærmeste vei, og folk og utstyr ble fløyet inn i fjellet, sier Jørgensen..

Helikopterkapasiteten ble gradvis bygd opp underveis i aksjonen. Allerede søndag tok politiet rutinemessig kontakt med Hovedredningssentralen som rekvirerte helikopter fra Sola og Rygge.

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot