RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: TV 2 Nyhetene

Oppgjør med «pakistansk hevnkultur»

Sist oppdatert:
Politiet frykter nye blodige gjengopprør i hovedstaden. Nå tar lederen for gjengprosjektet et oppgjør med det han kaller en hevnkultur i Pakistan.

I et og et halvt år har Oslo-politiet kjempet mot de pakistanske gjengene i hovedstaden, men fortsatt er frykten stor for nye blodige oppgjør.

- Til en hver tid er det en eller to konflikter gående mellom ulike fraksjoner i gjengmiljøet. Det kan når som helst resultere i voldsepisoder eller bruk av skytevåpen, sier politioverbetjent Øyvind Nordgaren, som er leder for Gjengprosjektet i Oslo politidistrikt til TV 2.

- Hevnkultur
Han hevder politiet nå har god oversikt over medlemmene i gjengene. Den harde kjernen av gjengmiljøet består nå av rundt 20 personer, og det er hevnkulturen i dette miljøet som bekymrer politiet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Enkelte har ikke skjønt at de har flyttet fra en landsby i Pakistan og hit til Norge, hvor det gjelder et helt annet regelsett. Den pakistanske kulturen er slik at; skjer det noe med meg, så skal jeg hevne det. Det er klart at det ikke går i Norge, sier Nordgaren.

- Og det er også skremmende at de tar med seg selvjuistisen inn i det norske miljøet, til tross for at flere er født og oppvokst i Norge, fortsetter han.

Reagerer på uttalelsene
Advokat Vidar Lind Iversen har jobbet med gjengmiljøet i snart ti år. Han reagerer på Nordgarens uttalelser om en sterk hevnkultur i miljøet.

- Politiet har sagt at de må skjønne at de ikke befinner seg i en landsby i Pakistan, men stort sett alle pakistanske ungdommer og unge menn jeg kjenner, er oppvokst på Oslo øst. Jeg kan ikke se at politiet har påvist at det er noen sterkere grad av hevnkultur hos norsk-pakistansk ungodm enn blant norsk ungdom, sier Iversen.

Iversen tror ikke politiets budskap når frem, og han frykter at uttalelser vil skape skarpere fronter.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

218244

Oslo-politiets gjengaksjon har resultert i at 150 personer har blitt siktet i 200 straffesaker. Sist fredag kunne de presentere en skryteliste for politidirektøren:

* Reduksjon i grove voldsepisoder i det offentlige rom.

* Økt kunnskap om gjengene.

* Gjengene har blitt splittet i ulike fraksjoner og har problemer med sin kriminelle business.


6 nye millioner
Etter møtet hos politidirektøren fikk politimesteren i Oslo beskjed om at de får 6 millioner kroner til å videreføre gjengprosjektet også i 2008.

- Det er gledelig at vi får fortsette gjengprosjektet også i år. Med såpass mange konflikter som er i gjengmiljøet, så må vi følge nøye med, sier Øyvind Nordgaren i Oslo politidistrikt til TV 2.

I en e-post til TV 2 bekrefter Politidirektoratet at gjengprosjektet blir videreført også i år:

«Vi bekrefter at vi har foretatt en intern gjennomgang av gjengprosjektet. Etter råd fra impliserte politidistrikter og særorgan er prosjektet besluttet videreført i 2008. Fokusområdene vil være forebygging, uro i miljøene, oppfølging og etterforskning.»

Dermed har Oslo-politiet fått totalt 18 millioner kroner i ekstrabevilgninger siden skytingen på Aker Brygge i august 2006.

Oslo-politiet vil i år satse mer på dialog med gjengmedlemmene, og lederen for gjengprosjektet sier at målet for politiet ikke er å knuse selve gjengene.

- De skal fortsatt få lov til å være i gjenger, bare de oppfører seg og følger norsk lov, sier Nordgaren.

Han ber også lederskikkelser i det pakistanske miljøet om å ta mer ansvar.

- Det pakistanske miljøet, med sine respekterte ledere, har et særs ansvar med å gi tydelige signaler til ungdom om hvordan de skal oppføre seg i Norge, sier Nordgaren.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere