RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Opposisjonen vil ha afghanske tolker til Norge

IKKE FORNØYD: Knut Arild Hareide (KrF) sier han ikke stoler på vurderingene til Justisdepartementet, som har vært i Afghanistan og intervjuet tolkene og gitt dem avslag på søknadene om oppholdstillatelse.
IKKE FORNØYD: Knut Arild Hareide (KrF) sier han ikke stoler på vurderingene til Justisdepartementet, som har vært i Afghanistan og intervjuet tolkene og gitt dem avslag på søknadene om oppholdstillatelse. Foto: Heidi Schei Lilleås
Sist oppdatert:
- Andre NATO-land har operert på en annen måte, sier KrF-leder.

OSLO (NTB): Opposisjonspartiene ruster til kamp for å gi de afghanske tolkene som hjalp norske styrker i landet, oppholdstillatelse i Norge. Flere av dem er blitt drapstruet av Taliban.

- Det haster veldig å få dem hit fordi det er en dramatisk forverret situasjon for dem. De har stått sammen med Norge i kampen mot Taliban, nå er de i en ekstrem fare, sier KrF-leder Knut Arild Hareide til NRK.

Han stoler ikke på vurderingene til Justisdepartementet, som har vært i Afghanistan og intervjuet dem og gitt dem avslag på søknadene om oppholdstillatelse.

- Andre NATO-land har operert på en annen måte. Italia har senest sagt at 122 tolker som har arbeidet for dem skal alle få opphold i Italia. Når vi nå får høre direkte fra Forsvaret hvor kritisk situasjonen er, så mener jeg de må få en ny behandling, sier Hareide.

Kommandørkaptein Jon Ivar Kjellin i Marinens jegervåpen sier Norge har et stort moralsk ansvar for tolker og alt personell som Forsvaret bruker i operasjoner ute i verden.

- Alle som er ansatt av Forsvaret, har vi et moralsk ansvar for å følge opp på en god måte, sier han.

Onsdag er det høring i kommunal- og forvaltningskomiteen om representantforslag om å beskytte kamptolker fra Afghanistan.

26 afghanske tolker av cirka 50 har ikke opphold i Norge til tross for at flere av dem har bred dokumentasjon på jobben de gjorde. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere