RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Opposisjonen vil la asylsøkerne få jobbe


Ap-leder Jonas Gahr Støre er med på kravet fra opposisjonen om å gi asylsøkerne midlertidig arbeidstillatelse.
Ap-leder Jonas Gahr Støre er med på kravet fra opposisjonen om å gi asylsøkerne midlertidig arbeidstillatelse. Foto: Arbeiderpartiet/Flickr
Sist oppdatert:
Venstre, KrF, Ap og SV vil la asylsøkere få midlertidig arbeidstillatelse, men motstand fra Senterpartiet hindrer at beslutningen får flertall.

I en innstilling fra kommunalkomiteen tirsdag framgikk det at alle de rødgrønne stilte seg bak kravet om å la asylsøkere jobbe, og at det dermed var flertall for å instruere regjeringen i saken. Men Heidi Greni i Senterpartiet opplyser at dette er feil.

– Vi går inn for å gi midlertidig arbeidstillatelse til asylsøkere i særlige tilfeller, sier hun til NTB. Senterpartiet vil stille strengere krav om at identiteten må være avklart og at asylsøkeren må ha pass for å kunne jobbe.

– Starte integreringen
Kommunalkomiteen på Stortinget behandlet tirsdag forslag til endringer i introduksjonsloven. Her gikk Venstre og Kristelig Folkeparti sammen med Arbeiderpartiet og SV om en merknad om å gi asylsøkere midlertidig arbeidstillatelse mens de venter på svar på søknaden.

– Det er viktig å starte integreringen så tidlig som mulig, ved å tilby opplæringen i mottakene og åpne for midlertidig arbeidstillatelse for asylsøkere som venter på behandling av asylsøknaden, heter det i merknaden.

For et par uker siden vedtok et enstemmig Storting å be regjeringen vurdere å la asylsøkere jobbe. Men Høyre og Frp valgte altså å hoppe av da temaet ble behandlet i kommunalkomiteen tirsdag.

– Vi var tidligere åpen for å se på det, men nå må alle ressurser gå til å håndtere den situasjonen vi står i, sier Helge Andre Njåstad, kommunalpolitisk talsmann for Frp og leder av komiteen.

Han sier partiet hele tiden har vært skeptisk til forslaget og mener det er feil at departementene skal måtte jobbe med denne saken nå.

– Uproblematisk
Njåstad synes det er helt uproblematisk at de to samarbeidspartiene Venstre og KrF går imot regjeringspartiene på dette området.

– Samarbeidsavtalen ligger fast. Vi skal snakke med hverandre først, men kan også danne flertall med andre, så lenge vi er enige om økonomien og budsjettet, sier Njåstad.

Han sier det på samme vis er uproblematisk dersom regjeringspartiene søker støtte hos Arbeiderpartiet og Senterpartiet for asylinnstramminger, dersom KrF og Venstre velger å ikke gå med på det. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere