*Nettavisen* Nyheter.

Oppryddingen i gang

Foto: Per Christian Dyrø (TV 2)

Dugnadsarbeidet i katastrofeområdet i Ottadalen etter raset søndag er i full gang.

Ordfører i Lom kommune, Simen Bjørgen, var på vei inn i rasområdet da TV 2 Nettavisen snakket med ham.

- Det ser fortsatt ut som et katastrofeområde med enorme mengder masse overalt. Man kan se tydelige spor etter alt vannet som har gravd seg nye elvefarer mange steder. Det er helt ubeskrivelig, sier Bjørgen til TV 2 Nettavisen tirsdag.

Ifølge ordføreren er området preget av hektisk aktivitet. Gravemaskiner og hus- og gårdeiere er i full gang med oppryddingen i rasområdet.

- Det er voldsomt mange som stiller opp i dugnadsarbeidet, og mange som åpner husene sine til disposisjon, sier ordføreren.

- Ufarlig nedbør
Ifølge Bjørgen kom det 22 millimeter nedbør fra klokken 20.30 mandag til 07.00 tirsdag, men han hevder det ikke er noen grunn til å frykte et nytt ras.

- Det er ikke snakk om farlige mengder nedbør. Nå er det oppholdsvær og sol her, så foreløpig er vi trygge, sier han.

Trolig må det gjøres nye undersøkelser i området.

- Vi ser nå at vi har behov for flere geologiske undersøkelser da det nå har dukket opp nye ting som tidligere ikke var synlig, sier Bjørgen til TV 2 Nettavisen.

De fleste evakuerte familiene flyttet tilbake til hjemmene sine mandag, med unntak av enkelte småbarnsfamilier som har tilbrakt natten hos venner eller familie.

- Trykket stemning
Tirsdag var ordføreren i Lom på en runde i området for å snakke med befolkningen om det som har skjedd.

- Det er en trykket stemning her, og vi må jobbe med dette over tid for å gjenvinne trygghet. Vi må snakke mye med hverandre om det som har skjedd. Det er viktig å ta seg tid til det. Det er ikke flaut og det er ikke uvanlig, sier Bjørgen.

Han forteller at psykiatrisk personell vil bistå i arbeidet hele veien, og oppfordrer befolkningen til å bruke personellet for det det er verdt.

Vann og strøm tilbake
Drikkevannet var et problem for mange mennesker som er rammet, da de har hatt egne brønner som har blitt forgiftet etter raset. Ordføreren opplyser nå om at det er satt opp drikkestasjoner flere steder, så folk skal få det drikkevannet de trenger. Strømtilførselen i området er også gjenopprettet.

Ifølge ordføreren er det fortsatt vanskelig å ta seg frem i området. Vegene er helt eller delvis ødelagt. Riksveg 15 er fortsatt stengt, og fylkesveg 486 er tatt i bruk i stedet. Fylkesvegen var i utgangspunktet i dårlig stand, og raset og den nå plutselig økende trafikken gjør ikke saken noe bedre. Statens vegvesen oppfordrer folk om å ikke kjøre gjennom Ottadalen dersom de ikke må.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag