RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Oppskrift på asyl

Sist oppdatert:
Først sier du at Jehovas vitner forfølger deg. Så skaffer du jobb i Aftenposten. Asylsøkernes «reisebyrå» hadde oppskriften klar.

(iOslo.no) Denne uken startet saken mot en 39 år gammel russer som er tiltalt for å ha hjulpet andre russere med å søke asyl i Norge på falskt grunnlag.

LES OGSÅ: - Politiet forfalsker bevis

Ifølge tiltalen skal 39-åringen ha drevet et «reisebyrå» som har solgt falske historier om forfølgelse til russere som vil søke asyl. Noen av bevisene i saken er dokumenter politiet har funnet på tiltaltes pc. Der ligger det oppskrifter på hvordan man får asyl og oppholdstillatelse i Norge.

Fiktive fortellinger
I to av dokumentene snakkes det om såkalte «legender» som russere kan bruke i sine forklaringer til UDI og politiet. Disse «legendene» er fiktive fortellinger om forfølgelse - enten i hjemlandet eller i tidligere østblokkland - som blir levert av firmaets representant.

- Når du må forklare hvorfor du søker asyl, må du kort fortelle denne legenden som vi forelegger for deg, står det i det ene konfiskerte dokumentet som er signert med et av russerens kjente alias.

LES OGSÅ: Var livredd KGB

Politiet har snakket med flere russiske asylsøkere som hevder de har fått slike fortellinger fra tiltalte.

De har i asylsøknadsprosessen hevdet de har vært forfulgt av blant annet Jehovas vitner, nazister og muslimer – uten å bli trodd.

- Informasjonspakke
Tiltalte benekter at han har solgt slike fortellinger, og hevder dokumentene er del av en større informasjonspakke han har sendt ut til interessenter for å advare dem.

- Disse dokumentene fant jeg på internett. Jeg vet godt at det er ulovlig å selge slike historier. Jeg ga informasjon om «legendene» som eksempel på hvordan man ikke skal søke om asyl i Norge, forklarte 39-åringen i tingretten tirsdag.

Ifølge 39-åringen er det russiske reisebyrå som tilbyr disse «legendene» til folk som vil søke asyl i Norge. Det skal også være flere forum på internett hvor spørsmål om asyl blir diskutert.

- Gir jobbformidling
I dokumentene står det også om hvordan man kan få jobb i Norge. Det blir skissert opp tre forskjellige jobbmuligheter: avisbud for Aftenposten, søppelmann eller drosjesjåfør.

Vanlig arbeidsformidling koster 1.500 dollar (omtrent 9.000 kroner), mens en jobb som drosjesjåfør koster 2.500 dollar (omtrent 15.000 kroner).

Gjelden skal ha blitt tilbakebetalt når asylsøkerne begynte å få dagpenger på de norske mottakene eller kom seg i vanlig arbeid, hevder påtalemyndighetene. Til sammen skal tiltalte ha tjent 700.000 kroner på denne virksomheten.

Lærebøker
39-åringen avviser dette blankt, og hevder pengeoverføringene til hans konto er betaling for lærebøker i norsk som han har sendt til russiske asylsøkere i Norge.

- Det eneste jeg har tatt meg betalt for, er portoen til pakkene, sa russeren i retten mandag.

Les flere saker på iOslo.no.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere