RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Oppsummerer rekordsommer og varsler «indian summer»


MER SOMMER: Sommeren 2018 endte 1,8 grader over normalen, og varmen tar ikke slutt. Slik ser temperaturprognosene for fredag ut.
MER SOMMER: Sommeren 2018 endte 1,8 grader over normalen, og varmen tar ikke slutt. Slik ser temperaturprognosene for fredag ut. (Meteorologisk institutt)
Sist oppdatert:
Meteorologene oppsummerer sommeren - og varsler temperaturer opp i 25 grader fredag.

OSLO (Nettavisen): Gjennomsnittstemperaturen for hele landet i juni, juli og august endte 1,8 grader over normalen, viser oppsummeringen fra Meteorologisk institutt. Det var Østlandet som hadde de største avvikene. Der lå temperaturen 3-4 grader over normalen i sommer.

Og selv om kalenderen nå viser september, er det fortsatt utsikter til fine dager og såkalt «indian summer».

Se værkart og prognoser for ditt område på yr.no

Vestlandet har mest å glede seg til

Fredag kan Sør-Norge vente seg en smak av sommer igjen med temperaturer mellom 20 og 25 grader, meldte Meteorologisk institutt onsdag. Statsmeteorolog Gunnar Livik bekrefter torsdag at dette fortsatt ligger i prognosene, men sier at det i første rekke er Vestlandet og Nordvestlandet som har grunn til å glede seg, kanskje også deler av Trøndelag.

- Det er varm luft fra vest og føneffekt som får temperaturen opp, sier han til Nettavisen.

Det er også høye temperaturer i havet i Sør-Norge, tross årstiden.

- Fine forhold for sjøbad, lyder tipset fra meteorologene.

Men et lavtrykk som nå bygger seg opp i sørlige Nordsjøen og siden går inn i Skagerrak vil bidra til at mange bør ha paraplyen og regntøyet parat i helga. I tillegg kommer det inn et lavtrykk fra Island som har fronter mot Sør-Norge.

Farevarsel for kraftig regn

Det er sendt ut farevarsel for kraftige regnbyger Østafjells, og det vil også  komme et for Rogaland. Fredag og lørdag ventes lokalt kraftige regnbyger og 15-25 millimeter nedbør Østafjells.

- Vi venter kraftig regn Østafjells og sør i Rogaland fredag. Nordover ser det bedre ut, og det meste av helga ser greit ut for Nord-Norge og Midt-Norge, men kanskje med spredte byger i Nordland og Troms fredag, sier Livik til Nettavisen.

Se oppdatert farevarsel på yr.no

For Møre og Romsdals del ser det bra ut til og  med lørdag, mens søndag kan by på mye nedbør.

- I Rogaland kommer frontaktiviteten og gjør seg gjeldende fredag, og det blir perioder med regn gjennom helga i Rogaland og det meste av Østafjells. Nord for Rogaland og sør for Stad ventes det perioder med regn fra lørdag og  litt mer på  søndag.

Værsituasjonen i nord preges av høytrykksaktivitet nord i Norskehavet og i Barentshavet med mye østavind. Det kan dannes morgentåke på  Finnmarksvidda, og det kan kome inn havtåke mot kysten av Troms, Vesterålen og Finnmarksvidda.

På yr.no kan du se prognoser for blant annet temperaturer de neste dagene. Faksimilen viser prognosen for fredag.

I Nord-Norge opplever de stigende temperaturer, og helga ser svært bra ut, ifølge Meteorologisk institutt. Landsdelen får en tørr værtype med mye sol.

Meteorologenes oppsummering av juni, juli og august viser at årets sommer plasserer seg som den sjette varmeste i en serie som går tilbake til 1900. Sommeren 2002 er den varmeste med 2,3 grader over normalen.

Høyeste maksimumstemperatur ble registrert på Blindern i Oslo 27. juli. Da klatret kvikksølvet opp til 34,6 grader.

Fakta: De varmeste stasjonene sommeren 2018

Klikk for å åpne faktaboksen
 
  • Drammen – Berskog (Buskerud) 19,1 °C (3,0 °C over normalen)
  • Oslo – Bygdøy (Oslo) 19,0 °C (ingen normal ennå)
  • Oslo – Blindern (Oslo) 18,8 °C (3,2 °C over normalen)Nedbør - eller mangel på sådan - har også vært et hett tema i sommer. For hele landet endte det faktisk på 110 prosent av normalen, men det var stasjoner i Østfold og Vestfold som fikk under 40 prosent av den normale nedbøren. Larvik og Sandefjord fikk henholdsvis 72 og 73 millimeter. Det er 29 og 31 prosent av normalen.

Følg Meteorologisk institutt på Twitter:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere