*Nettavisen* Nyheter.

Opptil 20 meter høye bølger

Et usedvanlig kraftig lavtrykk vil skape voldsomme dønninger inn mot kysten lørdag. Det forventes at det ekstreme været vil skape store problemer i løpet av helga.

07.01.05 21:14

Meteorologisk institutt sendte fredag kveld ut et varsel om uvanlig høye bølger inn mot den sørlige delen av kysten i Sør-Norge gjennom hele lørdag.

- I ytre Skagerrak venter vi sterk storm, og innebærer store bølger, i gjennomsnitt mellom ni og elleve meter høye. Når det er såpass store bølger på havet, innebærer det en mulighet for at enkelte bølger kan bli opptil 20 meter høye, opplyser vakthavende meteorolog John Smits til TV 2 Nettavisen.

Tips oss på SMS/MMS: Send NATIPS til 1984.

Høy vannstand
Det betyr at sørlandskysten vil oppleve kraftige bølger inn mot land. Bølger på opptil ni meter vil enkelte steder, fortrinnsvis i Sør-Rogaland og Vest Agder, skylle inn mot land.

Svært høy vannstand på oppimot 1,2 meter over tidevannstabellen gjør ikke saken bedre.

- Ja, morgendagen er ikke en dag for å gå ut og se på bølgene på svabergene. Det er fort gjort at det kommer en ekstra stor bølge som skyller folk på sjøen, advarer Smits og viser til at det bare er uker siden nettopp dette skjedde her til lands.

Med mindre du er nødt, frarådes det å dra ut i småbåt langs kysten av det sørlige Sør-Norge i morgen. I tillegg anbefaler Meteorologisk institutt å fortøye småbåter godt og fjerne løsøre i strandsonen.

Storm i sør
Det er ikke bare kyststrøkene av Sørvestlandet som får kjenne det lørdag. Det ventes storm i store deler av Sør-Norge, og til dels store nedbørsmengder.

- Hittil i januar har det kommet 192 millimeter nedbør i Bergen. Normalen for hele måneden ligger på 190 millimeter, så det sier litt om hvor mye det har regnet denne uken, sier meteorolog ved Storm Weather Center, Martin Grønnevet, til TV 2 Nettavisen.

På Sørlandet og Østlandet blir det lørdag skyet og regn, ifølge Storm Weather Center. Søndag blir det stort sett halv- til lettskyet oppholdsvær.

I fjellet ventes skikkelig uvær med tett snø i fjellområdene sør for Finse, mindre intens nedbør i nord. Det kommer til å være skiftende og usikre vindforhold, i sørvest opp i sørlig sterk kuling, kan hende full storm.

I Nord-Norge ventes det skiftende skydekke, enkelte regn- eller snøbyger lørdag. Fra søndag blir det stort sett halvskyet oppholdsvær.

Ellers blir det en fortsatt mild værtype over så godt som hele landet.

Værvarselet sjekker du her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.