RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Oppvaskmøte med Djupedal

Øystein Djupedal blir truet med dyrere barnehageplasser hvis han ikke gir like mye penger til private barnehager som kommunale.

- Vi forventer at Djupedal vil komme med løfter om et nytt system, ellers vil det bli et organisert salg av såkalte Erik Solheim-plasser, sier daglig leder i Private Barnehagers Landsforbund (PBL), Arild M. Olsen til TV 2 Nettavisen.

Olsen skal møte utdanningsminister Djupedal (SV) klokka 12.00 i departementet onsdag. Djupedal har invitert PBL etter sommerens mest kontroversielle barnehagesak; ordningen der statsrådene Erik Solheim (SV) og Sylvia Brustad (Ap) sikret seg barnehageplass i Oslo ved å betale 6.600 kroner hver for én plass.

De rødgrønne på Stortinget har sagt at de vil ordne opp i barnehage-saken selv hvis ikke Djupedal tar grep nå etter sommeren. Derfor er det svært sannsynlig at Djupedal nå vil gjøre det klart at foreldre ikke kan kjøpe barnehage-plasser ved å betale mer enn maksprisen. Men Olsen har ikke noen tro på et slikt forbud er mulig å gjennomføre.

Klasseskille
- Utdanningsdepartementet har jo selv konkludert med at Solheim og Brustad ikke gjorde noe ulovlig da de kjøpte seg barnehage-plasser, sier han.

Han mener at den eneste muligheten Djupedal har til å unngå et stort klasseskille i norske barnehager ved at rike foreldre kjøper seg forbi barnehage-køen, er at statsråden likestiller private og kommunale barnehager økonomisk.

- En økt foreldrebetaling utover maksprisen er en dyd av nødvendighet. Private barnehager får 15 prosent mindre i driftstilskudd enn kommunale barnehager. De private barnehagene må kompensere for tapt inntekt, sier han.

- Må få like mye
Olsen håper derfor Djupedal vil love at private og kommunale barnehager skal få like mye i driftstilskudd som kommunale barnehager.

- Finansieringssystemet er kynisk og usolidarisk. Det må bli en endring, ellers blir det et organisert salg av fiktive bedriftsplasser, som foreldrene egentlig betaler, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere