*Nettavisen* Nyheter.

Optimisme i transport og finans

Foto: Gorm Kallestad (Scanpix)

Arbeidsgivere innen transport og finans planlegger å ansette flere i tiden som kommer.

10.03.09 10:27

Det viser Manpowers arbeidsmarkedsbarometer for andre kvartal 2009 som blir presentert tirsdag.

I en tid da det hersker økonomisk usikkerhet og med utsikter til betydelig større arbeidsledighet, er norske arbeidsgivere blant de mest positive i Europa til økt bemanning:

Barometeret viser at 11 prosent av landets arbeidsgivere tror de blir flere, 9 prosent tror de blir færre, mens 80 prosent tror på ingen endring.

Dette innebærer at netto forventet bemanning er 2 prosent.

Betydelige bransjer

Selv om forventningene til nyansettelser totalt sett har gått ned, er det fremdeles optimisme å spore i enkelte bransjer og regioner. Hver fjerde arbeidsgiver innenfor transport, lager og kommunikasjon skal øke bemanningen. Det samme skal hver femte arbeidsgiver innenfor finans og konsulenttjenester. Det gleder konsernsjef Maalfrid Brath i Manpower.

– Jeg synes det er overraskende at behovet innenfor finans og konsulentbransjen er så høyt, og det skal bli spennende å følge denne bransjen videre i 2009, sier hun.

Brath understreker at det her dreier seg om betydelige bransjer.

– Innenfor transport, lager og kommunikasjon er det 12.000 bedrifter som sysselsetter 160.000 personer. Innenfor finans, forsikring, eiendom og forretningsmessig tjenesteyting er det 36.000 bedrifter som sysselsetter 340.000 personer, sier Brath og viser til tall fra Statistisk sentralbyrå.

Viktig kompetanse

Undersøkelsen viser at kun hver tiende arbeidsgiver tror på færre ansatte, mens resten tror på stabil eller økende bemanning. Brath tror dette kan skyldes lærdommer fra oppgangstiden:

– Når ni av ti arbeidsgivere sier at ingen mister jobben i andre kvartal, kan det bety at vi har et næringsliv som i det lengste vil holde på kompetansen som bare for få måneder nesten var umulig å oppdrive. Man vet at en ny opptur kommer, og da er blir det fort dyrt og tidkrevende å hente inn igjen den samme kompetansen, sier hun.

Mest optimisme i nord

Det er store variasjoner rundt om i landet, fra negative forventninger i Øst-Norge til optimisme i Nord-Norge. Nordnorske arbeidsgivere har vært optimistiske til nyansettelser både i første og andre kvartal 2009, selv om de var mer optimistiske på samme tid i fjor.

Arbeidsgivere i Oslo melder om den største kvartalsvise økningen med 19 prosent forrige kvartal, men en nedgang med 12 prosent fra fjoråret.

Barometeret baserer seg på intervjuer med 750 arbeidsgivere over hele landet i både privat og offentlig sektor.

De mest optimistiske arbeidsgiverne finner vi i Nederland. De mest negative arbeidsgiverne finner vi i Irland. Svenske arbeidsgivere melder om negative forventer, med minus 5 prosent. (ANB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.