Ordfører melder seg ut av Høyre

Først ble hun kastet som listetopp etter intern strid. Nå melder ordføreren seg ut av Høyre etter 30 år.

29.11.06 14:05

(iBergen.no) : Tidligere i høst vraket nominasjonskomiteen Meland Høyre sin egen ordfører Solbjørg Åmdal Sandvik som ordførerkandidat ved neste års kommunevalg, til fordel fra gruppeleder og fylkesleder Nils Marton Aadland.

I dag meldte ordføreren seg ut av partiet, etter at hun i går opplevde at det ble uttrykt mistillit til henne både fra Aadland og lokallagsleder Ragnar Bratland.

– Etter over 30 års medlemsskap, er det ikke med lett hjerte jeg gjør dette, sier Åmdal Sandvik til iBergen.no.

Reagerer på bakvaskelse
I et brev til kommunestyregruppen, fylkeslaget og sentralleddet i Høyre, skriver hun:

«Sammen med indirekte mistillitserklæring fra gruppeleder og fylkesleder, Nils Marton Aadland, ettersom han stiller til valg for å «kaste» egen ordfører, finner jeg det umulig å fortsette som representant for partiet Høyre.»

Hun hevder også at lokale ledere i partiet har bakvasket henne, og spredd rykter om at hun ikke følger partiprogrammet.

Blant annet skal en uttalelse fra leder i lokallaget, Ragnar Bratland, ha vært med på å tvinge frem avgjørelsen. Under et møte i partiet mandag, uttalte Bratland om den nye ordførerkandidaten: «Aadland er ein ryddig person, han har ingen skjult agenda, og baktalar ikkje andre.»

- Min beslutning om å trekke meg, er en direkte konsekvens av innlegget til Bratland. Selv om han i ettertid har beklaget, går jeg ut fra at det kom fra hjertet, og det er vanskelig for meg å fortsette i partiet med en slik mistillit, sier Åmdal Sandvik til iBergen.no.

- Forstår ikke ordførerrollen
– Jeg tror at partistyret eller gruppelederen ikke helt forstår hva det er å være ordfører. Man er ikke ordfører for de seks representantene til Høyre, men for hele kommunen. Det innebærer at man i en del sammenhenger må finne løsninger og kompromiss også i forhold til andre partier og andre kommuner, sier ordføreren.

Lokallagsleder Ragnar Bratland beklager sine uttalelser på det sterkeste.

- I ettertid er jeg veldig lei meg for at det ble sagt på en slik måte hvor det fikk en slik undertone. Jeg har vært hos Solbjørg i dag og uforbeholdent bedt om unnskyldning. Det var ubetenksomt og dumt sagt, sier Bratland til iBergen.no.

Han forteller at det blant annet har vært uenighet om bompenger og Nordhordlandspakken som har vært grunnlag for ønsket om ny ordfører i kommunen. Bratland syns likevel det er leit at ordføreren takker av, og vil ikke komme med for sterk kritikk.

– Det har skjedd mange positive ting i Meland kommune som Solbjørg skal ha sin del av æren for, sier Bratland.

- Kjenner meg ikke igjen
Fylkesleder og ny ordførerkandidat Nils Marton Aadland stiller seg helt avvisende til kritikken.

– Jeg kjenner meg ikke igjen i denne beskrivelsen i det hele tatt. Selv har jeg kun takket ja da jeg fikk en forespørsel av nominasjonskomiteen om å stille på topp på valglisten, fordi de etter en samlet vurdering ønsket et skifte. Det lå ingen mistillit til dagens ordfører i det fra min side, sier Nils Marton Aadland til iBergen.no.

– Ettersom du takket ja, ligger det i kortene at du er enig i at det er behov for et skifte på topp. Hva er bakgrunnen for det?

– Man er valgt for fire år av gangen, og det er ingen automatikk i at en ordfører blir sittende så lenge vedkommende selv ønsker. Nå har komiteen har ut fra en enstemmig vurdering kommet frem til at det ville være greit med et skifte.

– Ville dette skjedd dersom man var fornøyd med den sittende ordføreren?

– Hvis alle hadde fått udelte signaler om at man var fornøyd, hadde det nok ikke skjedd, innrømmer Aadland.

- Har hatt en grei tone
Han karakteriserer saken som trist, og mener det er både «leit og unødvendig» at Solbjørg Åmdal Sandvik nå velger å forlate partiet.

– Det er svært beklagelig at hun tar dette personlig. Her dreier det seg om politisk uenighet i enkeltsaker, ikke personen Solbjørg. Selv har jeg alltid hatt et greit forhold til henne, og jeg føler at vi har hatt en god dialog hele veien. Jeg har ikke merket noe til at det skal ha vært dårlig personkjemi mellom oss, sier Aadland.

– Hvor skadelig vil dette bråket være for Meland Høyre, med tanke på valgresultatet neste år?

– Når vi nå får fokus over på de politiske sakene, og får pekt på de politiske sakene for Meland kommune, er jeg overbevist om at vi vil gjøre et godt valg. Vårt mål er å skape et best mulig samfunn for innbyggerne i kommunen vår, sier Aadland.

Ifølge Ragnar Bratland vil Solbjørg Åmdal Sandvik beholde sitt verv som ordfører i Meland kommune ut perioden, men da som partiuavhengig.

Les flere nyheter på www.ibergen.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.