Gå til sidens hovedinnhold

Ordfører vil forby Facebook

Ordfører vil sette foten ned for bruk av sosiale medier.

Flere folkevalgte i Hamar er flittige bruker av sosiale medier. I siste formannskapsmøte postet Aps gruppeleder Morten Aspeli meldinger på Facebook under debatten. Det liker ikke ordfører Einar Busterud fra By- og bygdelista. Nå vil han forby bruk av Facebook under politiske møter, skriver Hamar Arbeiderblad.

- Problematisk
Busterud sier til HA at han har fått mange reaksjoner fra andre som har sine meninger om hvordan Facebook og sosiale medier blir brukt i kommunen.

- Det er tre punkt som gjør dette problematisk. For det første går det ut over konsentrasjonen, og det etablerer et inntrykk av at vi har politikere som ikke følger med i timen. For det andre blir det lagt ut ting før det i det hele tatt bør offentliggjøres. Blant annet ble det lagt ut hvem som vant Hamarprisen før vinneren hadde fått vite det selv.

«For det første går det ut over konsentrasjonen, og det etablerer et inntrykk av at vi har politikere som ikke følger med i timen»

Ordfører i Hamar, Einar Busterud fra By- og bygdelista

- For det tredje har det kommet karakteristikker og påstander som ikke har rot i virkeligheten og som aldri ville ha blitt sagt på talerstolen. For eksempel skrev Thomas Langeland Jørgensen på forrige formannskapsmøte at jeg hadde lagt ned høgskolen på Rena, men det var jo løgn, sier Einar Busterud til HA.

- Gjøres på en diskré måte
Aspeli, som er en av dem som kritikken rettes mot, ser ikke problemet.

- Ordføreren må gjerne ta en diskusjon om møtekultur og bruk av sosiale medier, men noe totalforbud bør det ikke være. Det bør være mulig å gjøre dette på en diskré måte, sier Aspeli til Nettavisen.

- Har ikke tatt det opp med oss
Aspeli reagerer på at ordførerens utspill mot bruk av mobiltelefon og sosiale medier under møter kommer via pressen og at han ikke har tatt det opp med gruppelederne direkte eller som en diskusjon i formannskap eller kommunestyre.

«Sosiale medier gjør oss som politikere mer tilgjengelige»

Gruppeleder og ordførerkandidat for Ap i Hamar, Morten Aspeli

Aspeli bekrefter at han er en av dem som har lagt ut konkrete resultater av en votering på Facebook, for eksempel da det ble vedtatt kunstgrass på Briskeby stadion. Men generelt hevder han å legge ut få meldinger under selve møtene. Men han mener sosiale medier kan være en måte å øke interessen for lokalpolitiske diskusjoner og vedtak.

- Sosiale medier gjør oss som politikere mer tilgjenglige. Jeg er aktiv på Facebook og får mye respons, både såkalte «likes» og kommentarer. Det er både støtte og meningsytringer som går på tvers av det jeg selv mener, sier han.

- Prinsippdiskusjon
I kommunestyresalen den 1. juni tok Aspelis partifelle, Thomas Langeland Jørgensen, et bilde av Geir Byberg (Krf) og la det ut på Facebook med kommentaren «Geir Byberg er ordfører i Hamar for tre minutter!».

Jørgensen synes det er nyttig å ta i bruk sosiale medier og ser heller ikke problemet.

- Da bør man i så fall ta en prinsippdiskusjon om alt som har med kontakt med utenomverdenen å gjøre, eller alt som har med mulige konsentrasjonsproblemer å gjøre. Da må vi også diskutere tekstmeldinger og strikking for å si det sånn, sier Jørgensen til HA.

Vil ta opp saken i formannskapsmøte
Ordfører Einar Busterud fra By- og bygdelista sier at det vil ta initiativ til en prinsippdiskusjon ved første anledning, nemlig i formannskapsmøte kommende onsdag.

- Dette er et økende problem, og ingen kan påstå at de har full konsentrasjon på to debatter samtidig, én i møte og én på Facebook.

- Er ingen teknologisinke
Busterud avviser at han er en teknologisinke og generelt negativ til sosiale medier:

- Jeg har ingenting i mot sosiale medier, og jeg har både iPhone og iPad. Den siste kjøpte jeg i USA to dager etter lanseringen, sier ordføreren.

- Men når noen sitter og debatterer på Facebook under debattmøter i formannskapet, har det passert en grense, sier han.

Reklame

De beste kuppene du gjør på Fjellsport-salget