*Nettavisen* Nyheter.

Ordføreropptog til Pareto

For første gang møtes de åtte Terra-ordførerne ansikt til ansikt.

15.01.08 15:27

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Ordførerne og rådmennene i de åtte Terra-rammede kommunene møtes i dag i meglerhuset Paretos lokaler klokken 12 for å gjøre opp status i Terra-saken.

NA24 - din næringslivsavis

- Det er første gang vi møtes alle sammen og det var viktig å gjøre det fysisk, forteller Hemnes-ordfører Kjell Idar Juvik.

Han sier det er en rekke viktige emner som står på plakaten i dag. Først skal det avklares hva som skal gjøres i arrestsaken mot skandalemeglerne Harald Norberg og Anders Opstad, der kommunene gikk på et knusende nederlag i Oslo Byfogdembete.

Les mer: Får beholde eiendelene

- Det er ikke stor sannsynlighet for at vi anker avgjørelsen, men at vi for eksempel anker i forhold til beløpet på saksomkostningene vi ble tildelt, sier Juvik.

Kommunene fikk i denne runden servert omkostningsregningen på 257.775 til hver av de to meglerne.

Klikk og se intervjuet med Hemnes-ordfører Kjell-Idar Juvik. Saken fortsetter under.

205375

Se flere saker fra NA24-TV her

Pengene flyr
Juvik forklarer at hvorvidt de skal gå videre med søksmålsstrategien, også er et spørsmål om kommunene har råd til det. For under møtet tikker utgiftsklokken til rådgiverne. Og den har tikket lenge. Nye rettsrunder vil påføre kommunene betydelige merkostnader, og skulle de gå på flere nederlag, venter ytterligere saksomkostninger. Bare meglerhuset Pareto er garantert en millionsum for å bistå kommune. Og den juridiske hjelpen er langt fra billigere.

- Vi er avhengige av å vite at vi har en god sak, fordi dette koster penger. På den andre siden har vi også tapt mye penger, og de er vi fortsatt interessert i å få igjen, sier ordføreren.

Klikk på bildet for å forstørre.

Les mer: Pareto håver inn på kommunene

- Kan rettes mot Terra-systemet
De fire nordlandskommunens tap er foreløpig priset til 380 millioner.

Kommunene skal derfor drøfte om hvorvidt det, på tross av arrestnederlaget, er hensiktsmessig å gå videre med et eventuelt erstatningssøksmål.

Dette spørsmålet ble ikke omhandlet av byfogden.

- Et erstatningssøksmål kan rettes både mot personer og mot Terra-systemet, forklarer Juvik.

Vil vite når de bør selge
Det er kun Hattfjelldal og Hemnes som nå er helt ute av Terra-obligasjonene. Juvik sier de seks kommunene som fremdeles sitter på Terra-papirer (i størrelsesordenen 742 millioner), nå er interessert i å finne ut av når det eventuelt kan lønne seg å selge ut. Dette vil Pareto rådgi om i dag.

NA24 har tidligere skrevet at Pareto aldri har solgt denne typen finansielle instrumenter.

Klikk på bildet for å forstørre.

Les mer: Skal selge Terra-fiaskoen

På møtet vil også Terra-boet redegjøre for deres arbeid så langt, og Juvik sier han nå er spent på om det vil være noen kroner igjen til kommunene.

Bostyrer Jon Skjørshammer sa til NA24 i forrige uke at de nå nærmet seg en avklaring i spørsmålet om lønn, bonus og feriepenger til de eks-ansatte i Terra Securities, men at spørsmålet om hvem som eventuelt får de gjenværende «restene», i verste fall kan drøye til påske.

- Mest sannsynlig brutt loven
I tillegg har kommunene bedt om et møte med Kommunenes Sentralforbund (KS) for en gjennomgang av kommuneloven når de først er i Oslo. De har ennå ikke fått svar fra KS om det er aktuelt.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nordlandskommunene venter spent på dommen fra fylkesmannen i Nordland, som er ventet å gi sin konklusjon i forhold til om kommunene har brutt kommuneloven i løpet av måneden. Dommen fra Sogn og Fjordane er allerede klar, og den var knusende.

- Det er all grunn til å tro at vi også har brutt loven, avslutter Juvik.

Kommunenes juridiske rådgiver, advokatfirmaet Lund & Co, vil også delta på møtet.

- Vi trenger en gjennomgang av alle spørsmålene i saken, sier advokat Caroline Lund, som ikke ønsker å si mer om innholdet på møtet, da dette er en «intern gjennomgang».

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag