RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ordfører vil ha kongens valp

Foto: Foto: Heiko Junge/SCANPIX (Foto: Heiko Junge/SCANPIX)
Sist oppdatert:
Ordfører Rita Ottervik i Trondheim har takket ja til hundene som kongen og statsministeren fikk fra den kirgisiske presidenten.

Orføreren skal ikke ha hundene selv, men har tatt på seg ansvaret for dem. Det vil si at Trondheim kommune skal finne et passende hjem til de omstridte valpene.

Ga gaven på nytt
Både kong Harald og Kjell Magne Bondevik takket nei til den levende gaven allerede før de fikk den kirgisiske presidenten på besøk. Men på grunn av kommunikasjonssvikt kom aldri denne beskjeden frem til presidenten, og hundene ble likevel med på flyet til Norge.

Dermed ga den kirgisiske presidenten hundene i stedet til ordfører Rita Ottervik (Ap) da han besøkte Trondheim onsdag.

- Ottervik fikk hundene i gave av presidenten, og takket med en gang ja, sier konsulent Berit Solberg i Trondheim kommune til TV 2 Nettavisen. Ordføreren selv er ikke tilgjengelig for kommentarer, da hun er i Hamburg i forbindelse med tenningen av en julegran.

Til organisasjon?
De 13 uker gamle valpene, av rasen Kirgisisk tajgan, ble stoppet av grenseveterinæren på Gardermoen da presidenten forsøkte å ta dem med inn i landet, og der er dem nå. Så unge valper må nemlig tilbringe fire måneder i karantene for i det hele tatt å kunne bli i Norge.

- Vi har enda ikke tatt noen stilling til hva vi skal gjøre med dem etter karantenetiden. Eventuelt gir vi dem til en organisasjon, men dette har vi bare diskutert kort. Vi vil ta opp saken over helgen da ordføreren er tilbake, sier Solberg.

Hun vektlegger at det viktigste er at hundene havner "i sitt rette miljø ".

- Overraskende
Saken har siden statsbesøket startet onsdag, skapt hodebry for norske myndigheter, skriver Dagbladet i dag.

Statsministerens kontor avviser overfor TV 2 Nettavisen at de var uhøflige da de takket nei til valpene:

- Klart at gaven er godt ment, men fra norsk side ble det gjort klart allerede før besøket at man takket nei. Det var overraskende at valpene likevel ble tatt med, sier informasjonssjef Øivind Østang ved statsministerens kontor.

Før besøket tok den kirgisiske ambassaden i Berlin kontakt med utenriksdepartementet (UD) i Norge for å spørre om kongen og statsministeren ville være villige til å ta imot levende dyr i gave.

- Etter å ha sjekket med Slottet og statsministerens kontor svarte UD skriftlig tilbake til ambassaden om at begge takket nei til gaven, sier Østang.

Delte reaksjoner
Hundemiljøet i Norge reagerer ulikt på at vi nå har fått to nye "firbente borgerne" til landet. Hundetypen er svært sjelden, og ifølge Dagbladet finnes det bare 100 slike hunder i live.

- Jeg synes det er spennende med en ny mynderase som ingen vet noen om. Den er ikke registrert i Vesten, og dette er en utdøende rase, så sånn sett kan det være spennende, sier leder Helge Foss i Norsk Myndeklubb til TV 2 Nettavisen.

Norsk Kennel Klub derimot mener det beste ville vært om presidenten tok med seg hundene hjem igjen.

- Hvis stammen er så liten som den er, burde den ikke blitt tynnet ut og sendt ut slik. Det blir bakvendt dersom hundene blir i Norge. Presidenten bør ta dem med seg hjem, sier organisasjonssjef Øystein Eikeseth i Norsk Kennel Klub.

Han mener gaven er lite gjennomtenkt, og vektlegger at en hund ikke skal gis i gave.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere