Gå til sidens hovedinnhold

Orker ikke møte datterens drapsmann

Bahadir Mirzaolimov blir kastet ut av retten når ofrenes familie vitner.

NAMSOS (Nettavisen): Tirsdag morgen måtte den dobbeltdrapstiltalte 27-åringen forlate retten da faren til et av ofrene skulle vitne.

Faren hadde overfor datterens bistandsadvokat, Inger Johanne Dehli, gitt uttrykk for at han kunne komme med raseriutbrudd dersom den tiltalte usbekeren fikk sitte på tiltalebenken i rettssalen mens faren forklarte seg.

Han vitnet blant annet om overgrepene som datteren (10) ble utsatt for den brutale voldsnatten.10-åringens mor var drepte Anne Grete Vollum.

Moren vitner
Onsdag må Bahadir Mirzaolimov igjen forlate rettssalen når Namdal tingrett samles til dag tre av straffesaken mot 27-åringen.

Årsaken er at moren til drapsofferet Cicilie Watnan Lian (7) skal vitne i tingretten.

- Hun orker ikke forklare seg så lenge tiltalte er til stede i retten. Dersom han (Mirzaolimov, journ. anm.) får bli i rettssalen, må vi frafalle hennes vitnemål. Det vil være umulig for henne å forklare seg med ham til stede, sa bistandsadvokat Gunhild Bergan før retten ble hevet sent tirsdag kveld.

Bistandsadvokaten argumenterte blant annet med at sjuåringens mor gruet seg svært mye til å vitne i retten.

- Hun klarer ikke å gi sitt vitnemål hvis han er her, sa Bergan og nikket i retning av Mirzaolimov.

Godt av å slippe
Den dobbeltdrapstiltaltes forsvarer, Arve Opdahl, hadde ingen betenkeligheter med å la hans klient få slippe å høre vitnemålet. Etter en kort rådslagning, besluttet retten at 27-åringen ikke skulle være til stede under vitnemålet som starter like etter klokken 09 onsdag.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Ifølge usbekerens forsvarer kan den tiltalte mannen ha godt av å få slippe, blant annet fordi han er svært sliten etter to lange og knallharde dager i retten.

- Han har ikke sovet mye de siste dagene, og saken er en stor belastning for ham. Generelt ønsker han å fratre rettsforhandlingene så ofte som mulig, derfor stilte vi oss bak bistandsadvokatens anmodning.

- Du sier han ønsker å slippe unna retten så mye som mulig. Hvorfor det?

- Han har ikke noe å tilføre rettsforhandlingene, og han sitter kun og føler på andres ubehag. Han føler han er mer til belastning enn til nytte, sier Opdahl til Nettavisen.

Ville ikke se bilder
Da åstedsgranskerne fra Kripos tirsdag fremla bilder fra åstedet og av de to drapsofrene tirsdag ettermiddag, måtte Bahadir Mirzaolimov be om å få forlate retten.

Tiltalte vendte hodet konsekvent bort fra lerretet mens Kripos-etterforskerne Gøran Dyvesveen og Vidar Bekk viste fram bilder som omhandlet drapet på 27-åringens ekskone, Anne Grete Vollum.

Da Kripos-etterforskerne var i ferd med å vise bilder som dokumenterte drapet på sju år gamle Cicilie Watnan Lian, brøt forsvarer Arve Opdahl inn og anmodet om at hans klient fikk forlate salen. Kort tid i forveien hadde han på det mest innstendige anmodet retten om å hindre Kripos i å vise bildene av de brutale drapene, noe retten avslo.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Mirzaolimov fikk forlate retten mens de sterkeste bildene vedrørende drapet på Cicilie Watnan Lian ble fremvist.

- Disse bildene har intet å gjøre som bevis i denne saken. Vi bestrider ikke hvem de drepte er, og vi bestrider ikke hvordan de ble drept. Derfor er disse bildene kun overskuddsmateriale, sier Opdahl til Nettavisen.

Er blitt skånet
Han forteller også at mannen han forsvarer er blitt skånet for åstedsbildene under de saksforberedende møtene.

- Din klient husker så å si ingenting fra da drapene ble begått, kan ikke disse bildene hjelpe ham å huske hva som skjedde drapsnatten?

- Nei, de vil ikke bidra til å gjenskape situasjonene for ham, sier Opdahl.

Selv om han ikke så på bildene som ble vist i retten, viste Mirzaolimov tydelig ved kroppsspråket at han var svært ukomfortabel med situasjonen.

- Bare det at han vet at bildene blir vist, gjør at han reagerer sterkt. Han er nedbrutt og føler at dette er tungt, forklarer Opdahl.

I forbindelse med at bildene ble presentert for retten, fremla også Kripos-etterforskerne en beviskjede som nagler Mirzaolimov til drapene.

OVERSIKT: De knusende DNA-bevisene

Tidligere tirsdag vitnet faren til den overlevende tiåringen for retten, og dommeravhøret av jenta ble avspilt. Disse delene av bevisførselen gikk for lukket rett av hensynet til jentas ettermæle.

Hun ble utsatt for grove voldshandlinger drapsnatten. Tiåringen utpeker for øvrig Bahadir Mirzaolimov som gjerningsmann, opplyste to vitner mandag.

Reklame

Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk