*Nettavisen* Nyheter.

Ørn tok katt på kjøkkentrappa

Foto: Britt-Ellen Nymoen/Glomdalen.no

Da ørnen ikke fikk med seg byttet på første forsøk, kom den tilbake.

11.01.11 12:25

Ørnen har holdt til rundt Opåsen i lengre tid. Småbruket i Hof-Åsa i Åsnes kommune ligger ikke mange kilometerne fra Vestmarka, der kongeørnen hekker ved Nøklevatnet.

- Jeg har sett ørnen her på gården over lang tid nå, så den har nok åte å spise på. Da den angrep de to kattene denne ettermiddagen, hadde jeg akkurat sett dem leke ute på trappa her. Fem minutter etter lå den hvite katten død, en katt som har slått seg til i Opåsen det siste året. Det var tegn på en kort kamp, der vingeslagene etter ørnen var tydelige i snøen, forteller Jan Erik Bråten til Glomdalen.no.

Så ørnen i furutoppen
Han er harm fordi han ikke sto ved kjøkkenvinduet akkurat da. Om ørnen ble skremt eller om den store bjørka på tunet kom i veien, vet han ikke, for katten ble liggende. Men jegeren var snart der igjen for å hente katten. Denne gangen ble den liggende lengre ute på tunet.

– Da så jeg at ørnen satt så fint i en furutopp i utkanten av jordet. Jeg fant kikkerten og studerte det flotte rovdyrnebbet, helt sikker på at dette var en ørn, sier Bråten.

Han lot den døde katten ligge, i håp om at jegeren skulle vende tilbake. Det gjorde den:

– Jeg kom over tunet da jeg så en stor skikkelse sitte på katten. Min første innskytelse da jeg så det store, mørke dyret, var at dette måtte være en hund som satt der. Så la jeg merke til hakkebevegelsene, og så lettet den med tunge vingeslag.

Kom tilbake for tredje gang
Også en tredje gang kom ørnen tilbake. Da sto Jan Erik og sønnene på tunet mens den store fuglen kom over låvetaket. Nå ga den opp måltidet, og forsvant.

Også i går ble ørnen observert av en nabo da den med store vingeslag seilte over hustakene. Bråten har moro av at den gamle stornazisten Sverre Riisnes var nabo i Opåsen etter krigen. Han kalte huset sitt for Ørneredet!

Skjelvende pus
Bråtens egen katt slapp unna med skrekken. De fant den i låven etter angrepet, og pusen skalv av redsel da de bar den over gårdsplassen og trygt i hus. Siden har den vært lite lysten på å gå ut gjennom hele helga.

Les flere saker på Glomdalen.no her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag