*Nettavisen* Nyheter.

Oslo ber om vaksinehjelp

Foto: Bendiksby, Terje (Scanpix)

Trenger frivillige til å utføre massevaksinasjon.

28.10.09 14:22

Osloborgere får i disse dager tilbud om svineinfluensavaksine, men byens legekontor klarer ikke å ta unna alle som ønsker vaksinen og det er ventet lange køer.

I første omgang er det folk i risikogruppene som tilbys vaksinen, og Oslo kommunes Beredskapsetat har nå bedt Sivilforsvaret og Oslo Røde Kors om å bidra praktisk ved massevaksinering rundt om i bydelene.

- I den forbindelse tillater vi oss å spørre alle våre frivillige om å kunne være med å bidra i dette. Røde Kors er en beredskapsorganisasjon og vil gjerne støtte myndighetene i arbeidet om å redusere pandemispredningen, skriver Røde Kors i en intern mail,som Nettavisen har fått tilgang til.

Hva er det som skal gjøres?
Bydelene trenger hjelp til enkle praktiske gjøremål som:

* Publikumsmottak

* Utdeling av informasjonsmateriell

* Skjemaveiledning

* Observasjon etter vaksinen er tatt

Det er ikke nødvendig med spesielle kunnskaper for å delta, og det vil være ansvarlige på hvert vaksinasjonssted som vil fortelle hvordan ting skal gjøres.

Køsystem
De som ikke tilhører en risikogruppe og dermed er prioritert kan bli nødt til å vente til nærmere årsskiftet eller begynnelsen av nyåret før det blir deres tur.

Først ut skal gravide og kronisk syke vaksineres, det samme gjelder helsepersonell.

Den første forsendelsen av vaksine, som kommuner som Bergen og Trondheim allerede er i ferd med å bruke opp, er myntet på denne gruppen. I Oslo starter vaksineringen av risikogruppene førstkommende mandag.

Anbefaler alle
Det meldes allerede at første forsendelse av vaksinedoser er brukt opp flere steder i landet.

Folkehelseinstituttet anslår at en million nordmenn vil være smittet av influensaviruset når den første store bølgen er over, og anbefaler nordmenn å vaksinere seg. Så langt har 11 personer med påvist svineinfluensa dødd i Norge.

Røde Kors frivillige kan melde seg her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.