Aksjekursene på Oslo Børs har skutt i været i år og det ble det nest beste året i hovedindeksens historie. I fjor gikk hovedindeksen opp 4,56 prosent, mens oppgangen i 2019 var på 16,51 prosent.

Det beste året siden hovedindeksen ble opprettet, var i 2013. Da endte det med en oppgang på 23,59 prosent. I år ble veksten på 23,35 prosent.

Et veldig sterkt år

– Det har vært et veldig sterkt år, sier aksjestrateg Paul Harper i DNB Markets til NTB.

– Når vi ser på hva som har bidratt aller mest, har det vært noen tungvektere. Equinor er forklaringen på en tredel av indeksoppgangen. Inkluderer vi Hydro, står de to for 47 prosent av avkastningen, fortsetter han.

Av de aksjene som har gjort det best i 2021, er blant annet fire innen shipping.

Ned for Norwegian

Samtidig er det langt fra alle selskapene som er notert på Oslo Børs som kan vise til aksjeoppgang i år.

– Det har også vært en del aksjer med ganske svak utvikling, så ikke alle har hatt et bra år. Spesielt gjelder det en del av aksjene med lite inntjening, men sterk vekst, inkludert en del grønne aksjer, som Kahoot og Scatec, sier Harper.

Norwegian, som har vært gjennom en refinansiering og hatt en utvanning av aksjer, har årets største nedgang – nesten 75 prosent.

– Det har ikke vært noe enkelt sted å være, konstaterer aksjestrategen.

Tror ikke på like sterkt 2022

Neste handelsdag på Oslo Børs er mandag 3. januar.

– Vi tror i utgangspunktet at neste år blir noe vanskeligere enn året som har var. Forventet inntjeningsvekst blir noe svakere, sier Paul Harper.

Blant annet tror ikke ekspertene på en tilsvarende oppgang i oljeprisen i året som kommer.

Svak oppgang avsluttet 2021

Torsdag, som var årets siste handelsdag, steg hovedindeksen med 0,17 prosent til 1.201,43 poeng.

Mest omsatt var, som nesten alltid, Equinor, som falt 1,2 prosent, noe som faktisk var det aller største fallet blant selskapene på hovedindeksen. Aker BP falt 0,9 prosent, mens Telenor og Yara International falt henholdsvis 0,3 og 1,0 prosent.

I motsatt retning trakk blant andre Norsk Hydro (+0,9), DNB (+1,0), Rec Silicon (+2,5), Nordic Semiconductor (+1,4) og Mowi (+0,1).

De toneangivende børsene i Europa hadde heller ikke de store utslagene. I London hadde FTSE 100-indeksen falt 0,1 prosent torsdag ettermiddag, mens CAC 40 i Paris og DAX 30 i Frankfurt begge hadde en oppgang på 0,2 prosent.