Gå til sidens hovedinnhold

Oslo bruker millioner på å rydde opp etter bostedsløse

Finner søppel, avføring, telt og madrasser.

Oslo kommune bruker millioner av kroner på å rydde opp etter bostedsløse tilreisende som slår opp leir i hovedstaden, melder P4.

I år har Bymiljøetaten fått 10 millioner kroner til å håndtere slik opprydding.

- Har kommet de siste ukene

- Omfanget er omtrent som i fjor, men utfordringene kom senere i år. Dette er ikke et problem når det ligger to meter snø i marka. Vi får beskjed når de bostedsløse kommer til Oslo, og i år er det de siste par ukene vi har måttet øke innsatsen, sier Helene Berger, fungerende avdelingsleder for byrom og grønt i Bymiljøetaten, til Nettavisen.

Hun sier problemet er størst i Ekebergskråningen og langs Alnaelva i Groruddalen. Det har også kommet melding om leire på Dælenga og under Sinsenbrua.

Bildene fra videoen er tatt ved Ekebergskråningen og i Trosterudskogen.

Les også: Tigger i verdens rikeste land

Hver dag må det ryddes avføring, madrasser og søppel. Bostedsløse samler inn presenninger og annet og bygger sine provisoriske telt.

- Vi teller ikke hvor mange som bor i de ulike leirene, og vi fører ingen oversikt over hvor folk kommer fra, sier Berger til Nettavisen på spørsmål om hvem de bostedsløse er.

Får tolv timers varsel

Politivedtektene forbyr all telting i byggesonen i Oslo, det vil si fra markagrensen og ned til sjøen. I marka er det heller ikke lov å slå opp leir over lang tid. Etter to døgn må leiren være ryddet.

- Vi henger opp plakater og gir folk beskjed om at leiren vil bli ryddet. Dermed får de tolv timers varsel, sier Berger.

Samtidig jobbes det med å utvikle flere tilbud, ikke minst innen overnatting, som gjør at bostedsløse velger dette framfor å overnatte ute.

170 teltleire i fjor

Det ble registrert over 170 ulovlige teltleire i Oslo i fjor, 90 camper i marka og 80 i byggesoner, ifølge Aftenposten. Kommunen patruljerer nå hver dag for å hindre at tilreisende bostedsløse slår seg ned ulovlig.

- Nå har vi driftspatruljer ute hver dag for å observere og rydde. Det er vektere i sentrum og i Frognerparken. Vår oppgave er å behandle symptomene, uttalte Berger til Aftenposten sist uke.

Les også: - Norge må bedre forholdene for minoriteter

Reklame

Kurs: Dette må du vite om vin og bobler til 17. mai

Kommentarer til denne saken