Gå til sidens hovedinnhold

Oslo-byrådet nektet privat aktør å starte barnehage - nå vil de kjøpe den selv

Vil bruke 220 millioner kroner på å kjøpe private barnehager.

For halvannet år siden skrev Nettavisen at Oslo-byrådet avslo det private barnehageselskapet Espiras søknad om å drive to nye barnehager.

En av barnehagene som fikk nei i 2016, er nybygde Krydderhagen barnehage på Hasle. Begrunnelsen var at kommunen ville unngå overdekning, men nå er situasjonen en helt annen og barnehagen foreslås kjøpt av kommunen for 51,4 millioner kroner, skriver Dagsavisen.

Ifølge avisen skal bystyret bruke totalt 220 millioner kroner på å overføre fem private barnehager til kommunen. Alle barnehagene var opprinnelig bestilt av Oslo bystyre, og er bygget i forbindelse med nye byggeprosjekt.

Oppkjøpene er vedatt av Oslo bystyre i forbindelse med revidert budsjett for 2018.

Les også: Her har de planlagt ny barnehage, men Oslo-byrådet sier nei

Har du et tips? Kontakt Nettavisens journalist på jb@nettavisen.no

- Skviser ut private

Saken får nå Høyres bystyrerepresentant Saida R. Bergum til å reagere.

- Når man skviser ut private aktører ved å hevde at det ikke er behov for barnehageplasser og deretter kjøper opp de samme barnehageplassene for en vanvittig pris, så er det bare nok et eksempel på at Arbeiderpartiet adopterer Rødt sin politikk for å sikre seg flertall, sier Bergum til Dagsavisen.

Hun hevder samtidig at pengene som skal brukes til oppkjøp, tilsvarer 40 prosent av Oslos inntekter fra eiendomsskatt i 2018.

- Sosialisitisk motstand

Da revidert ble behandlet i finanskomiteen i Oslo, stemte Høyre, Frp og Venstre mot forslaget om å kjøpe private barnehager.

«Komiteens mindretall, medlemmene fra H, V og F, ser ingen grunn til at Oslo Kommune skal kjøpe private barnehager for 220 millioner kroner som helt fint kunne ha vært drevet i privat regi. Disse medlemmene kan ikke se noen annen begrunnelse for dette forslaget fra byrådet enn sosialistisk motstand mot at andre enn kommunen skal drifte denne typen tilbud», står det i vedtaket fra komiteen.

Les også: Bygger likevel omstridt barnehage - lar den stå tom

- Risikerer å ikke få plass

Da Nettavisen omtalte avslaget om driftstilskudd til de private barnehagene i januar i fjor, advarte også Espira mot konskenvense.

- Konsekvensen er at småbarnsforeldre risikerer å ikke få barnehageplass til barna sine, sier Jens Schei Hansen, kommunikasjons- og organisasjonsdirektør i Espira.

Barnehagene var da under bygging i tilknytning til to store byggeprosjekter, etter krav fra Oslo kommune.

- Det vi reagerer mest på er at Oslo kommune er blitt tilbudt å drive barnehagene selv, men ga ikke noe svar på det, sa Hansen.

Espira driver i dag 93 barnehager i 40 kommuner i Norge.

Nettavisen har bedt om en kommentar fra byråd for oppvekst og kunnskap, Inga Marte Thorkildsen (SV), og avventer svar fra byrådsavdelingen.

Les også: Barnehagestriden: - Ap-byrådets oppførsel i denne saken gjør meg flau

Les også

- Fanatisk av byrådet å si nei til private barnehager

Kommentarer til denne saken