FRIDTJOF NANSENS PLASS (Nettavisen): Oslo-byrådet har fjernet alle parkeringsplassene for handikappede i borggården rett utenfor rådhuset, i forbindelse med at de stengte Fridtjof Nansens plass for gjennomkjøring denne uka.

Dette blir møtt med sterke reaksjoner fra de funksjonshemmede selv, som i stedet må parkere i en av sidegatene lenger unna.

- Vi er ganske forbannet over å ikke bli hørt i en så viktig sak, sier leder av Norges Handikapforbund Oslo, Magnhild Sørbotten, til Nettavisen.

Se videointervju helt øverst i saken.

«Stengingen av Fridtjof Nansens plass med flyttingen av HC-plasser derfra til Tordenskiolds gate og Olav Vs gate vil kunne føre til at mange funksjonshemmede ikke lenger kan besøke rådhuset i Oslo», skriver Sørbrotten i et brev hun tirsdag sendte til byrådet i Oslo.

Avstanden fra der HC-plassene tidligere lå på Fridtjof Nansens plass til Tordenskiolds gate, er mellom 85-90 skritt, som vil si om lag 80 meter. Til plassene i Olav Vs gate er det cirka 160 skritt, altså om lag 150 meter, om man tar snarveien gjennom en passasje i bygget som ligger vis-a-vis.

Sørbotten sier konsekvensen er at byens funksjonshemmede nå stenges ute fra rådhuset.

- Dette er rett og slett uakseptabelt, og et signal om at det ikke er så nøye med deltakelsen fra funksjonshemmede, sier hun, som selv sitter i rullestol.

Les også: Her gir Oslo-bilistene blaffen i det nye forbudet

- Vi ble overrasket

Hun mener det rett og slett er et demokratisk problem at personer med ulike funksjonshemminger, stenges ute fra Oslos storstue.

- Dette er et gedigent demokratisk problem, sier Sørbotten, og utdyper:

- Det hindrer jo funksjonshemmede både i å delta i konfirmajoner, navnefester og andre arrangement på rådhuset. Men det hindrer også funksjonshemmede fra å delta i politiske møter, høringer og deputasjoner, fordi avstanden nå blir for lang til HC-parkeringsplassene som skal erstatte de som nå tas bort.

Plassene er flyttet til Tordenskiolds gate og Olav Vs gate, noe forbundet advarte mot allerede i april, da de ble gjort oppmerksomme på det.

Les også: Slik stenges Oslo sentrum for biltrafikk

Sørbotten forteller at Norges Handikapforbund har fulgt prosessen rundt prosjektet bilfritt byliv tett, og at de har hatt mye dialog med kommunen. Men nå er de altså skuffet, og i brevet de sendte til flere av de ansvarlige byrådene denne uka, ber de om at HC-plassene kommer tilbake.

- Hva tenkte du da du fikk høre at parkeringsplassene skulle fjernes?

- Vi ble faktisk overrasket, fordi vi har sagt veldig tydelig i fra om at disse plassene her er det helt uakseptabelt å fjerne, sier regionslederen.

- Ikke en raus by

Sørbotten tror mange vil reagere når de blir kjent med fjerningen.

- Vi fikk veldig mange reaksjoner da disse plassene ble fjernet ved en feil i fjor, så jeg regner med at de neste dagene kommer det til å trille inn med reaksjoner. Og de reaksjonene vi får, de er sterke, sier hun.

Hun har derfor en klar melding til det rødgrønne byrådet.

- Det byrådet må gjøre er å tenke seg om, og tenke på at de har et begrep om at det skal være en raus by. Skal det være en raus by, så stenger man ikke rådhuset for funksjonshemmede, sier Sørbotten, og påpeker tydelig:

- Byrådet må sørge for at de plassene som nå er fjernet, blir tilbakesatt. Denne plassen er ikke fysisk stengt for innkjøring, så det burde ikke være noe problem, sier hun.

Som Nettavisen skrev i forrige uke, er plassen stengt med innkjøring forbudt-skilt, og ikke en bom slik den opprinnelige planen var.

Les også: - Pussig at politikerne kan kjøre, men ikke vanlige Oslo-borgere

SE VIDEO: Her gir Oslo-bilistene blaffen i forbudet:


- Det er et paradoks

Kun varelevering til plassen er tillatt, så også taxier må holde seg unna. Også det må byrådet gjøre noe med, mener Sørbotten.

- De må fjerne forbudet mot at taxier kan kjøre inn. For det er et paradoks at pakker som kommer med en budbil får lov til å bli levert, mens funksjonshemmede som kommer med en taxi får et nei, sier hun, og understreker at bakken opp til rådhuset, er nok et hinder for dem.

- Bakken er så bratt at det for folk som ikke er toppidrettsutøvere, så er det veldig vanskelig å komme seg opp der uten å ha hjelp. Tidligere har man kunne tatt taxi opp på platået, og da går det greit, sier hun.

Les også: - Her blir det veldig mange farlige situasjoner

Marcussen: - Jeg legger meg helt flat

Byråd for byutvikling i Oslo, Hanna Marcussen (MDG), legger seg nå helt flat etter kritikken fra Norges Handikapforbund.

- Her må jeg bare legge meg helt flat og innrømme at det har skjedd en glipp. Jeg ble klar over henvendelsen sent i går og dette gjør vi selvfølgelig noe med. Slike feil skal ikke skje og vi jobber på spreng for å få på plass en god løsning. Selvfølgelig skal alle ha tilgang til rådhuset, understreker Marcussen overfor Nettavisen.

Hun opplyser at de i utgangspunktet har hatt en god dialog med Handikapforbundet.

- Vi jobber sammen for å finne gode, hensiktsmessige løsninger for HC-parkering rundt om i sentrum slik at byen vår blir best mulig tilgjengelig for alle. HC-plassene som var på Fritjof Nansens plass vil bli erstattet med nye plasser i umiddelbar nærhet til rådhuset, og vi må selvfølgelig finne en ordning slik at de som trenger det kan bli satt av utenfor hovedinngangen som før, sier Marcussen.

Byråden sier de som trenger det, midlertidig kan bruke en annen inngang til rådhuste.

- Mens vi jobber på spreng med å løse det, vil jeg understreke at vi har funnet en midlertidig ordning slik at de som av ulike årsaker i dag ikke kan komme seg opp til hovedinngangen, kan bruke inngangen ved østre tårn, sier Marcussen.

Les også: Nå stenges Oslo sentrum for gjennomkjøring

Frp krever endring

Fjerningen av HC-plassene provoserer også bystyrerepresentant Camilla Wilhelmsen (Frp).

- Dette er byens rådhus som alle skal kunne komme til. Vi har mange seremonier her, og nå er det altså slik at de som er handikappede ikke har tilgang til byens rådhus, sier Wilhelmsen til Nettavisen, som nå har sendt inn et privat forslag til bystyret om å legge plassene nærmere rådhuset.

«Det har inntil nå vært fem HC-plasser på Fridtjof Nansens plass. Disse fjernes når plassen stenges og byrådet har forutsatt at bevegelseshemmede skal parkere i Olav V`s gate og i Rosenkrantz gate. Forslagsstiller mener at dette ikke er tilstrekkelig for å sikre alles tilgang til Oslo Rådhus. Det er en grunn til at HC-plasser skal plasseres så nært det stedet man skal besøke som mulig, nettopp fordi bevegelseshemmede ikke kan bevege seg like godt som alle andre», skriver Wilhelmsen forslaget.

I forslaget foreslår hun at det i stedet opprettes HC-plasser i Roald Amundsens gate, som ligger nærmere rådhuset.

Les også: MDG-politikere jubler over kjøreforbud: - Historisk!

SE VIDEO: Ringes langer ut mot byrådet:


SE VIDEO: MDG-politiker jubler over full stopp i Oslo: