*Nettavisen* Nyheter.

Oslo kan få asylskip og gigantisk asylmottak

For å klare å bosette det høye antallet flyktninger som ventes å komme til Norge de neste årene, har UDI bedt om anbud på såkalte «floteller» – skip som kan huse flyktninger og asylsøkere. Foto: Illustrasjonsfoto: Fredrik Varfjell (NTB scanpix)

Oslo havn har fått forespørsel fra Utlendingsdirektoratet (UDI) om kaiplass for boligskip på 1.000 mottaksplasser for asylsøkere.

25.11.15 17:57

I tillegg er Oslo bedt om etablere et mottak med 3.000 plasser.

For å klare å bosette det høye antallet flyktninger som ventes å komme til Norge de neste årene, har UDI bedt om anbud på såkalte «floteller» – skip som kan huse flyktninger og asylsøkere.

Norske kommuner må forberede seg på å tilby bolig for inntil 80.000 flyktninger og asylsøkere. Det er langt flere enn bosettingsprognoser til Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMD) om å bosette 39.000 asylsøkere og flyktninger de neste to årene, skriver Aftenposten

UDIs rammeavtale for «flotell» eller flytende boenheter er anslått til 50-100 millioner pluss moms over fire år. Tildelingskriteriet er i hovedsak laveste pris.

I forrige uke ble det kjent at Tromsø havn har sagt at de kan ta imot to passasjerskip med til sammen 1.200 flyktninger.

Mange til Oslo

Oslo havn har fått forespørsel fra UDI om kaiplass for boligskip på 1.000 mottaksplasser.

– UDI må anvise hvor dette skal være. De har gjort henvendelser over hele landet. Foreløpig har vi bare fått signaler om at ett boskip søker havn mellom Oslo og Kirkenes, sier tidligere UDI-topp Trygve Nordby, nå fagsjef i Oslo kommune innen flyktningkoordinering til Aftenposten.

Oslo er også blitt bedt om å stille lokaler til disposisjon for 3.000 asylplasser på ett sted

– Vi tar vår del av ansvaret, men vi ønsker et mindre volum på det, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap) til Aftenposten.

Til sammen kan det ifølge Johansen dreie seg om mellom 3.000 og 5.000 mottaksplasser til Oslo.

– Vi er opptatt av at dette foregår på en god og forsvarlig måte, både for asylsøkerne og befolkningen, sier han.

27 anbud

– Det har kommet inn 27 anbud på floteller. UDI jobber så raskt vi kan med evaluering. Sannsynligvis vil tildeling skje snart, men vi har ingen konkret dato, sier presserådgiver Vibeke Schjem i UDI til Dagbladet.

To asylskip-aktører har fått beskjed om at Stavanger har havnekapasitet tilgjengelig, bekrefter daglig leder Odd Bjørn Bekkeheien i Stavanger-regionen Havnedrift AS, overfor Stavanger Aftenblad.

Beredskapssjef Torstein Nielsen i Stavanger kommune sier at kommunen ikke har rukket å prioritere henvendelsen fra UDI

– I neste uke begynner vi planarbeid med Havnevesenet for å finne ledige kaianlegg som kan brukes. Det kan bli aktuelt i tiden som kommer. Vi må gjøre et grunnlagsarbeid, men har ikke fått prioritert dette ennå, sier Nielsen.

Sist gang Norge hadde flyktningskip var i 1987. Da ble vel 300 flyktninger og asylsøkere innkvartert på den svenske amerikalinjes gamle skip M/S Stockholm, omdøpt til Fridtjof Nansen, som til kai i Oslo havn.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.