*Nettavisen* Nyheter.

Oslo katolske bispedømme vedtar ikke millionbot

RETTSSAK: Oslo katolske bispedømme vedtar ikke millionboten de fikk i medlemssaken. Her fra da politiet tok beslag fra kontorene til Det Katolske Bispedømme i en razzia. Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)

Oslo katolske bispedømme vedtar ikke millionboten de fikk i medlemssaken.

19.12.16 16:31

Det opplyser statsadvokat Kristian Jarland til Vårt Land.

Bispedømmet ble ilagt forelegget i slutten av november fordi ansatte i perioden fra 2011 til 2014 brukte telefonkatalogen til å finne fram til personer med «katolsk-klingende navn». Deretter innhentet de fødselsnummeret til disse personene og oppga dem som medlemmer i årlige søknader om statsstøtte.

Bispedømmet mener de ikke har gjort seg skyldige i grovt bedrageri, slik påtalemyndigheten mener.

– Vi er ikke er enige i statsadvokatens begrunnelse for å ilegge foretaksstraff. Selv om OKB erkjenner rot og en uheldig metode, kan vi ikke gå med på at bispedømmet har gjort seg skyldig i grovt bedrageri, sier administrativ leder i OKB, Lisa Wade.

– Grovt bedrageri innebærer at noen med hensikt har prøvd å skaffe seg eller andre en uberettiget vinning. Vi mener dette ikke har vært tilfelle her, sier hun,

Hun erkjenner at det å lete etter katolsk-klingende navn i telefonkatalogen var «lite gjennomtenkt».

Når OKB nå ikke godtar boten, betyr det at de havner på tiltalebenken sammen med økonomisjef og daglig leder i bispedømmet. Saken mot biskop Bernt Eidsvig ble henlagt fordi statsadvokaten mener det ikke kan bevises at han hadde kjennskap til det som foregikk under hans ledelse.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.